Ο Νεκρός Βάλτος στη Ναμίμπια

Στη Ναμίμπια η φύση έκανε πριν από αιώνες τα δικά της… παιχνίδια, δημιουργώντας ένα δάσος πολύ διαφορετικό από τη συνηθισμένη εικόνα που ξέρουμε…

Ο Νεκρός Βάλτος στη Ναμίμπια

Στο άκουσμα της Ναμίμπιας το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στον μεγάλο σπρίντερ των 100 και 200 μέτρων Φράνκι Φρέντερικς, ο οποίος υπήρξε Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Βαρκελώνης (1992) και της Ατλάντα (1996).

Ωστόσο η μεγάλη σε έκταση χώρα της νοτιοδυτικής Αφρικής είναι γνωστή και για ένα τοπωνύμιό της, που λογίζεται ως ένας αρκούντως περίεργος τουριστικός προορισμός, τον οποίο αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς αν αξιωθεί να φτάσει μέχρι εκεί.

Στην έρημο Ναμίμπ, η οποία θεωρείται η γηραιότερη του κόσμου και διασχίζει όλη τη Ναμίμπια κατά μήκος των ατλαντικών ακτών της, υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Ναμίμπ-Νάουκλουφτ. Στα όρια αυτού εντάσσεται το Deadvlei. Στην τοπική γλώσσα σημαίνει «Νεκρός Βάλτος» και πρόκειται περί μίας γεωγραφικής λεκάνης από λευκό άργιλο που «φιλοξενεί» πεθαμένα φυτά.

Κάποτε ήταν όαση στην οποία κυριαρχούσε η αφθονία νερού από τον ποταμό Τσάουτσαμπ που διέτρεχε την περιοχή. Κατακλυσμιαίες βροχές είχαν αποτέλεσμα να υπερχειλίσει το ποτάμι, δημιουργώντας έτσι ρηχές λίμνες που οδήγησαν στην ανάπτυξη πολλών δέντρων, κυρίως αφρικανικών ακακιών.

Κάποια εποχή όμως, αρκετούς αιώνες πίσω, το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Η ανομβρία έφερε την ξηρασία και οι πανύψηλοι αδιαπέραστοι αμμόλοφοι που συσσωρεύτηκαν στην περιοχή απόκοψαν διαπαντός τη ροή του ποταμού -όταν σπανίως πια είχε νερό- σε αυτήν. Έτσι, τα δέντρα αποξηράνθηκαν και το έδαφος αποστραγγίστηκε εντελώς, παίρνοντας ένα κατάλευκο χρώμα και μετατρεπόμενο σε άργιλο. Το χώμα ήταν τόσο ξερό για τα δέντρα που δεν τους επέτρεπε ούτε να αποσυντεθούν.

Σήμερα δέντρα ηλικίας 500 έως 900 ετών στέκουν όρθια αλλά παντελώς αποστερημένα από οποιοδήποτε ίχνος ζωής. Τσουρουφλισμένα ανηλεώς από τον καυτό ήλιο, με τα μαύρα γυμνά κλαδιά τους να ρίχνουν μακριές σκιές πάνω στη λευκή έκταση. Οι σκούροι σκελετοί των δέντρων περιτριγυρίζονται από τους ψηλότερους αμμόλοφους που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, καθώς το ύψος κάποιων εξ αυτών φτάνει ακόμα και τα 350 μέτρα!

Πάντως η περιοχή διατηρεί ακόμα κάποια ζωηράδα, όπως αποδεικνύει η ύπαρξη του ενδημικού φυτού Salsola αλλά και συστάδων ενός είδους τοπικού πεπονιού, που καταφέρνουν και επιβιώνουν λόγω της πρωινής υγρασίας και των σπανιότατων βροχών.

Το Deadvlei είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους εραστές της φωτογραφίας αλλά και τους επαγγελματίες του είδους, καθώς η αντίθεση ανάμεσα στα κατάμαυρα δέντρα, την ξασπρισμένη λεκάνη και τους κόκκινους αμμόλοφους στο χρώμα της σκουριάς είναι ιδανική για απίθανες λήψεις. Θεωρείται το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Ναμίμπιας.