Ναύπλιο: Απόδραση στην πρώτη πρωτεύουσα

Είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί (και... πολύ) καλύτεροι προορισμοί από την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Το Ναύπλιο βέβαια.

Ναύπλιο: Απόδραση στην πρώτη πρωτεύουσα

Το τριήμερο στο συλλογικό συνειδητό και ασυνείδητο του κατοίκου του Λεκανοπεδίου είναι συνυφασμένο με απόδραση από το κλεινόν άστυ. Και αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί (και... πολύ) καλύτεροι προορισμοί από την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Το Ναύπλιο βέβαια. Στην Αίγινα έχουν άλλη άποψη, όπως και κάμποσα ιστορικά βιβλία σχετικά, αλλά η ταμπέλα που σας καλωσορίζει στην πόλη («Καλώς ήρθατε στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας») δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Όπως και τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το να προτιμήσετε κάποιο νησί, το οποίο σας περιορίζει. Πού να τρέχετε τώρα να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για εσάς και το αυτοκίνητο; Ή να τρέχετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο εκεί; Ενώ η λύση του Ναυπλίου επιτρέπει, πέραν του να πάτε και να γυρίσετε κατά το δοκούν, τη δυνατότητα μονοήμερης εκδρομής.

Η αργία του Αγίου Πνεύματος για πολλούς είναι συνυφασμένη με το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού και η παραλία του Καραθώνα έχει να σας προσφέρει μια τεράστια αμμουδιά, με οργανωμένη παραλία, καφετέριες και εστιατόρια, που θα καλύψουν κάθε ανάγκη ή γούστο. Για τους διακριτικότερους ή μοναχικούς υπάρχουν... καβάτζες κάτω από τα αρμυρίκια για φυσική σκιά. Άλλη επιλογή για μπάνιο η Νέα Κίος, όπου πάνε και όσοι ορέγονται ψάρι. Απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα. Η ίδια η πόλη σάς δίνει τη δυνατότητα για βόλτες στα γραφικά σοκάκια της (όπου η επιρροή της ενετοκρατίας είναι διάχυτη) και φυσικά το Μπούρτζι καθώς και στο επιβλητικό Παλαμήδι (για τους τολμηρότερους και με μεγαλύτερες αντοχές σε ανηφόρες και σκαλοπάτια) το οποίο δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μπορείτε να δείτε τα σημάδια από τις σφαίρες που σκότωσαν τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια στον εξωτερικό της τοίχο. Στα πέριξ μερικές από τις κορυφαίες τζελατερίες της χώρας (για τους εραστές του καλού παγωτού), ενώ για καφέ συνιστάται η πλατεία Συντάγματος (τι πρωτεύουσα θα ήταν αν δεν είχε;) κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο με τον παχύ ίσκιο όλη τη μέρα. Εκεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο για τους αρχαιολάτρες, αφού οι Μυκήνες είναι δίπλα (22 χλμ). Θέλετε κι άλλα;