Euronews: 6 «covid-free» ελληνικά νησιά για φέτος το καλοκαίρι

Το Euronews προτείνει στους αναγνώστες του έξι «covid-free» ελληνικά νησιά για να επισκεφτούν το καλοκαίρι του 2021.

Euronews: 6 «covid-free» ελληνικά νησιά για φέτος το καλοκαίρι

«Η Ελλάδα είναι και επίσημα ανοιχτή για τους τουρίστες. Με πάνω από 6.000 νησιά, ο μεσογειακός παράδεισος προσελκύει πλήθος παραθεριστών κάθε καλοκαίρι», τονίζει το αφιέρωμα.

Οι κάτοικοι 107 κατοικήσιμων νησιών της χώρας βασίζονται στην εισροή χρημάτων από τον τουρισμό. Στα τέλη του 2020, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια φιλόδοξη εκστρατεία με τίτλο «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους.

Έκτοτε, η διάθεση των εμβολίων έχει κάνει τον ιό σχεδόν να «εξαφανιστεί» σε πολλά από αυτά τα νησιά.

Καθώς η χώρα ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες, το Euronews συνέταξε μια λίστα με «έξι κρυμμένα covid-free διαμάντια για να προσθέσετε στην ταξιδιωτική σας λίστα».

Ακολουθούν τα 6 ελληνικά νησιά που επέλεξε:

6. Καστελόριζο – Ο «πρωταθλητής» του εμβολιασμού

Το Καστελόριζο, επισήμως γνωστό ως Μεγίστη, ήταν το πρώτο ελληνικό νησί του οποίου ο πληθυσμός εμβολιάστηκε πλήρως από τα τέλη Ιανουαρίου.

Με πάνω από το 90% των κατοίκων του να απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία, το νησί είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ένα «hotspot» για επισκέπτες που χρειάζονται μια απόδραση το 2021.

5. Λειψοί – Ηρεμία και απομόνωση

Ευρισκόμενοι σε απόσταση μεγαλύτερη των 350 χιλιομέτρων από την Αθήνα, οι Λειψοί είναι το ιδανικό μέρος για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ξεφύγουν από τα πάντα.

Εκτός από ένα υπέροχο λιμάνι, το νησί δεν έχει πολλές πόλεις και χωριά. Η έλλειψη πολλών διαφορετικών σημείων για να επισκεφτεί κανείς αντισταθμίζεται από την ομορφιά του νησιού.

Τα παρθένα τοπία, η μαγευτική θέα και τα απομονωμένα σημεία κολύμβησης κάνουν τους Λειψούς την ιδανική επιλογή για μια ήρεμη απόδραση. Παράλληλα, το νησί δεν είχε κανένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας.

Για τους τουρίστες που αναζητούν μια εμπειρία απομόνωσης, η παραλία γυμνιστών Κατσαδιά είναι η καλύτερη επιλογή.

4. Θύμαινα – Το τέλειο νησί για ημερήσιες εκδρομές

Η Θύμαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Φούρνων και βρίσκεται μεταξύ της Σάμου και της Ικαρίας. Παλαιότερα λεγόταν και Φύμαινα. Το όνομα Θύμαινα πιστεύεται ότι οφείλεται στα πολλά θυμάρια που υπάρχουν στο νησί.

Οντας εξαιρετικά αραιοκατοικημένο, το νησί ήταν ανάμεσα στα πρώτα που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού του κατά του Covid-19.

Η Θύμαινα δεν είναι τόσο πράσινη όσο άλλα νησιά, όμως διαθέτει ένα μικρό, όμορφο μοναστήρι πάνω σε έναν από τους λόφους της. Το νησί είναι εύκολα προσβάσιμο με πλοίο και οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν να το επισκέπτονται για λίγες ώρες και όχι να διανυκτερεύουν εκεί.

3. Ίος – Το νησί που αξίζει το χανγκόβερ

Οι λάτρεις των πάρτι θα χαρούν να ακούσουν ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο νησί της Ιου. Προσελκύοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο, η Ιος έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει τη φήμη ενός από τους πιο «must» προορισμούς για νυχτερινή διασκέδαση κατά τη διάρκεια τους καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Ευρισκόμενη στην «καρδιά» του Αιγαίου, η Ιος απέχει περίπου επτά ώρες με το καράβι από την Αθήνα. Το φυσικό τοπίο και η ανέμελη ατμόσφαιρα κάνουν το ταξίδι να αξίζει τον κόπο.

Γνωστή για την προσέλκυση μαθητών, η Ιος είναι επίσης δημοφιλής σε μεγαλύτερο κοινό. Εκτος της τουριστικής σεζόν, οι διακοπές στην Ιο μοιάζουν με αυτές σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί – όλη η φυσική ομορφιά χωρίς τα ξέφρενα πάρτι.

2. Μεγανήσι – Μια ήσυχη απόδραση

Το Μεγανήσι δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό ακριβώς το γεγονός το καθιστά ιδανικό για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία των καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα χωρίς να βρίσκονται δίπλα σε ένα πλήθος επισκεπτών.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτεί κάποιος το Μεγανήσι είναι μια ημερήσια εκδρομή, καθώς απέχει μόλις 30 λεπτά με το φέρι από το πιο δημοφιλές νησί του Νυδριού.

Ενα πράγμα που κάνει το νησί να ξεχωρίζει είναι σίγουρα οι βραχώδεις ακτές του, οι οποίες κάνουν τα νερά να φαίνονται σχεδόν διαφανή. Με ολόκληρο τον πληθυσμό του να έχει εμβολιαστεί, δεν υπάρχει λόγος να μην το επισκεφτεί κάποιος φέτος το καλοκαίρι.

1. Κάλαμος – Κρησφύγετο στο βουνό

Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη δυτική ακτή της Αιτωλοακαρνανίας.

Λιγότερο γνωστός από άλλα ελληνικά νησιά, αυτός ο προορισμός είναι ιδανικός για ταξιδιώτες που θέλουν κάτι διαφορετικό από τις διακοπές «ήλιου-θάλασσας».

Το νησί είναι ως επί το πλείστον ορεινό, κάτι που το καθιστά ιδανικό για εκδρομές πεζοπορίας. Μόνο δύο οικισμοί του βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, με τις μεγαλύτερες παραλίες του να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από τα πιο κοντινά χωριά. Οι παραλίες είναι βραχώδεις, ενώ τα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου κάνουν το νησί ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Πηγή: travelestate.gr