Euronews: 21 ιδέες για ταξίδια στην Ελλάδα μέσα στο 2021

Αφιέρωμα του Euronews προτείνει 21 ξεχωριστές ιδέες για ταξίδια στην Ελλάδα μέσα στο 2021, αναφέροντας ότι η χώρα είναι «γεμάτη με δυνατότητες που ξεπερνούν τις κλασικές διακοπές ήλιου και θάλασσας».

Euronews: 21 ιδέες για ταξίδια στην Ελλάδα μέσα στο 2021

Με εκατοντάδες νησιά και ορεινές περιοχές, σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα της Ελλάδας κρύβει εντυπωσιακά μέρη για χαλάρωση, περιπέτεια και μοναδικές εμπειρίες.

Καθώς λοιπόν το 2021 η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ακολουθούν οι 21 ταξιδιωτικές επιλογές του Euronews για την Ελλάδα.

1. «Να είστε επαναστατικοί»

Το 2021 είναι μια μεγάλη χρονιά για την Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Το αφιέρωμα προτρέπει τους αναγνώστες να αναζητήσουν τοποθεσίες στις οποίες συνέβησαν ιστορικά γεγονότα ή απλώς να επωφεληθούν από την επέτειο και να προσθέσουν επιπλέον «περιεχόμενο» στις επισκέψεις τους με μέρη όπως το γραφικό Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας και το μικροσκοπικό νησί των Σπετσών, οι οποίες «φιλοξένησαν» τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

2. Οινοτουρισμός

Ως γενέτειρα της παράδοσης της οινοποσίας για εορταστικούς και τελετουργικούς σκοπούς, η Ελλάδα, με πάνω από 1300 οινοποιεία και 33 περιοχές με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι λογικό να θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς για οινοτουρισμό παγκοσμίως.

Η Σαντορίνη είναι διάσημη για το ασσύρτικο κρασί και ένα δημοφιλές νησί για επισκέψεις σε οινοποιεία ανεξάρτητα από το αν είναι η περίοδος της «βεντέμας» (της συγκομιδής των σταφυλιών).

3. Επίσκεψη και στις δύο Ακροπόλεις

Η Ακρόπολη των Αθηνών δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή, όμως η εξέχουσα θέση της «υποσκιάζει» άλλες ακροπόλεις στην Ελλάδα, όπως η Ακροκόρινθος, που βρίσκεται πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης-κράτους της Κορίνθου με μια «μίξη» μυκηναϊκών, ελληνικών, βυζαντινών και ενετικών τειχών.

Η θέα του Ισθμού της Κορίνθου από την κορυφή του βράχου είναι μαγευτική. Οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη τους με μια βόλτα στην παραλία του Λουτρακίου – διάσημη για τις ιαματικές της πηγές -, ή να κάνουν μια βουτιά στη λίμνη της Βουλιαγμένης.

4. Εξερεύνηση «μυστικών» αρχαίων μνημείων

Οι περισσότεροι επισκέπτες στην Αθήνα επισκέπτονται τα κλασικά αρχαία μνημεία όπως ο Παρθενώνας, τα ερείπια της αρχαίας Αθηναϊκής Αγοράς και το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αν και όλα είναι εκπληκτικά, το Euronews προτείνει στους ταξιδιώτες να «χαρίσουν» άλλη μια μέρα στον εαυτό τους για να επισκεφτούν λιγότερο γνωστούς χώρους όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, ο οποίος περιλαμβάνει μερικές συναρπαστικές οχυρώσεις των πρώτων Αθηναίων καθώς και μνημειακά ταφικά γλυπτά.

Ο Πειραιάς – η ναυτική βάση της αρχαίας Αθήνας – έχει επίσης κάποια εκπληκτικά «μυστικά» αρχαία μνημεία.

5. «Εξερευνήστε την Αττική»

Η περιφέρεια της Αττικής, μια τεράστια ορεινή χερσόνησος που είναι περισσότερο γνωστή ως η τοποθεσία της πόλης της Αθήνας, έχει πολλά περισσότερα για να εξερευνήσει κάποιος από την πρωτεύουσα.

Ανάμεσα στο λαμπερό νότιο προάστιο της Γλυφάδας και τον εμβληματικό ναό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο του Σουνίου βρίσκεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα, μια τεράστια παράκτια έκταση με μικρές παραθεριστικές πόλεις και παραλίες.

Οι δρόμοι είναι εξαιρετικοί, δίνοντας την αίσθηση στους επισκέπτες ότι βρίσκονται σε κάποιο μακρινό νησί χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε κάποιο πλοίο.

6. Βόλτα με το «Volcano boat» γύρω από τη Μήλο

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Τομ Χανκς εντοπίστηκε να απολαμβάνει τα ζεστά, καταγάλανα νερά της Πολύαιγου – ενός νησιού που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και κατοικείται μόνο από λίγες «τυχερές» κατσίκες.

Ομως, βρίσκεται πολύ κοντά στην πιο γνωστή Μήλο, ένα νησί που θεωρείται ένα γεωλογικό «θαύμα» του Αιγαίου, λόγω της ηφαιστειακής του προέλευσης. «Μπορείτε να φτάσετε κοντά στις θαυμάσιες ακτές και των δύο νησιών κάνοντας μια βόλτα με το Volcano boat, ένα φουσκωτό σκάφος μήκους 15 μέτρων με μόλις 25 θέσεις.

7. «Επισκεφθείτε τη Μάνη» (πριν το κάνουν όλοι οι άλλοι)

«Εάν δεν έχετε ακούσει για τη Μάνη μην ανησυχείτε: ακούτε για αυτήν τώρα», τονίζει το αφιέρωμα.

Η νότια χερσόνησος της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι γνωστή για την ακατέργαστη ομορφιά της, τους περήφανους ντόπιους και τα πέτρινα χωριά που μερικές φορές είναι τόσο κοντά στη θάλασσα, που μοιάζει σαν να μπορούν οι επισκέπτες να πηδήξουν από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους στο νερό.

Αν και είναι κάπως απομακρυσμένη, η σύνδεση με αυτοκινητόδρομους την κάνει προσβάσιμη σε όλους.

8. Αναρρίχηση

Το τραχύ έδαφος της Ελλάδας την καθιστά ιδανικό περιβάλλον για κάθε είδους υπαίθρια δραστηριότητα – που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την παραλία -, όπως η αναρρίχηση.

Στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, το αναρριχητικό πάρκο του Λεωνιδίου είναι μια από τις καλύτερες επιλογές λόγω του θεόρατου Κοκκινόβραχου, που δεσπόζει πάνω από την παραθαλάσσια πόλη του Λεωνιδίου.

Στο Αιγαίο Πέλαγος, το νησί της Καλύμνου φημίζεται ως ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για αναρρίχηση, ενώ εντυπωσιακοί είναι και οι βράχοι στο χωριό Βωλάξ της Τήνου.

9. Μαθήματα σερφ στην Πάρο

Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων και διαθέτει πολλές ωραίες παραλίες ιδανικές για θαλάσσια σπορ.

Μια από τις καλύτερες επιλογές για καταδύσεις και wakeboarding είναι η παραλία Σάντα Μαρία στην βορειοανατολική ακτή του νησιού της Πάρου, η Πούντα είναι ιδανική για θαλάσσιο σκι και η Χρυσή Ακτή για σέρφινγκ και ιστιοσανίδα – οι εκπαιδευτές στη Χρυσή Ακτή είναι από τους πιο έμπειρους στην Ελλάδα.

10. Πεζοπορία πάνω σε ηφαίστειο στη Νίσυρο

Το μικρό νησί της Νισύρου κοντά στη Ρόδο δεν έχει έναν, αλλά τρεις ηφαιστειακούς κρατήρες. Αν και αναδύεται ατμός από αεραγωγούς, είναι απόλυτα ασφαλές για τους επισκέπτες.

Η Νίσυρος έχει επίσης μια γοητευτική πόλη, το Μανδράκι και εξωπραγματικές παραλίες με μαύρη άμμο και λίγους επισκέπτες.

11. Οικοτουρισμός στην Κρήτη
Το νησί της Κρήτης έχει 54 περιοχές που είναι μέρος του δικτύου NATURA 2000, προκειμένου να προστατέψουν τη βιοποικιλότητα τους.

Παρά το γεγονός αυτό, ορισμένες περιοχές όπως το Ελαφονήσι και ο Μπάλος στράφηκαν στον υπερτουρισμό, μέχρι που «έφτασε» η πανδημία.

«Το 2021 θα μπορείτε να επισκεφθείτε αυτά τα φυσικά τοπία, όπως τον υγρότοπο του Ξερόκαμπου και το παράκτιο τοπίο από τον Δερμάτο έως τον Τσούτσουρα στα ανατολικά Αστερούσια, χωρίς όλα τα πλήθη».

12. Μετέωρα

Ευρισκόμενο στη δυτική Θεσσαλία, το μοναστηριακό συγκρότημα των Μετεώρων περιλαμβάνει 30 ιστορικά μοναστήρια, έξι από τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν και να είναι ανοιχτά στο κοινό.

Μοιάζουν σαν να είναι «σκαρφαλωμένα» πάνω σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων που φτάνουν έως και τα 440 μέτρα, στους οποίους αναρριχήθηκε ο Τζέιμς Μποντ για την ταινία «Για τα Μάτια Σου Μόνο». Μερικά από τα μοναστήρια χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα.

13. Άνδρος

Η ορεινή Ανδρος είναι το βορειότερο από τα νησιά των Κυκλάδων και ως εκ τούτου, είναι εύκολα προσβάσιμη σε μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας.

Η Χώρα της Ανδρου είναι μια επιβλητική πόλη με πολλά νεοκλασικά αρχοντικά χτισμένα για ντόπιους εφοπλιστές. Η Ανδρος έχει μια πλούσια ναυτική κληρονομιά, αφού πολλοί ναυτικοί από το νησί συμμετείχαν στην Ελληνική επανάσταση.


Υπάρχουν επίσης μερικές υπέροχες αμμώδεις ακτές, όπως η παραλία «Της Γριάς το Πήδημα».

14. Το κάστρο της Μονεμβασιάς

Το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασίας”, αποτελεί στην κυριολεξία μια μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια πόλη επί της λακωνικής ακτής.

Από γεωφυσικής απόψεως αποτελεί ένα τόμπολο (tombolo). Στα διασωθέντα κτίρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

«Απογειώστε το Instagram σας με μια επίσκεψη σε αυτό το σχεδόν μυστικό φρούριο στη νότια πλευρά της Πελοποννήσου».

15. Μικρές Κυκλάδες

«Αν είστε Έλληνες, πιθανότατα έχετε ακούσει για την Κέρο, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και τη Δονούσα – αλλά αν δεν είστε τότε πιθανότατα αυτά τα ονόματα σας είναι άγνωστα», αναφέρει το Euronews.

Οι Μικρές Κυκλάδες είναι το σύμπλεγμα μερικών μικρών νησιών στο Ανατολικό μέρος των Κυκλάδων. Όλα τα νησιά κατοικούνται εκτός της Κέρου. Εκτείνονται νοτιοανατολικά της Νάξου και βορειοδυτικά της Αμοργού.

Οι «Μικρές Κυκλάδες» είναι περισσότερο γνωστές για όσα δεν έχουν: μεγάλα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και αεροδρόμια. Έχουν όμως πολλές όμορφες παραλίες και την αυθεντικότητα των ελληνικών νησιών.

16. Γαστρονομικό «Island Hopping»

Κάθε νησί στην Ελλάδα είναι γνωστό για συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα και παραδόσεις που σχετίζονται με το φαγητό, κάτι που προσφέρει σε όλα τα ταξίδια μια ξεχωριστή γαστρονομική «γοητεία».

Υπάρχει η Σαντορίνη με τις ντομάτες της, η Σίφνος με την κάππαρη της, καθώς και εστιατόρια με αστέρια Michelin, όπως το Omega3 Fish & Wine Bar.

Και τα δύο νησιά – μαζί με τη Σύρο – έχουν αποκτήσει μια τουριστική φήμη γκουρμέ προορισμών, αφού και τα τρία συνδυάζουν τα τοπικά προϊόντα με μοντέρνες τεχνικές.

17. Πάτμος

Η ήρεμη – «χωρίς αεροδρόμια» – Πάτμος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους των Δωδεκανήσων και έχει μια υπέροχη ακτογραμμή 63 χιλιομέτρων στην οποία υπάρχουν πανέμορφες παραλίες και κρυφοί όρμοι, οι οποίοι περικλείουν ένα παραδεισένιο τοπίο με απόκρημνες κορυφές που υψώνονται πάνω από κρυφές καταπράσινες κοιλάδες.

Ο αρχαίος οικισμός της Χώρας είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους στο Αιγαίο, έχοντας εξελιχθεί αδιάκοπα από τον 12ο αιώνα, ενώ σήμερα μερικά από τα σπίτια των πρώην εμπόρων φιλοξενούν πολυτελή εστιατόρια και καφετέριες.

Όμως, η «καρδιά« της χώρας και ολόκληρης της Πάτμου χτυπά στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου η παράδοση υποστηρίζει ότι ο Απόστολος Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, το τελευταίο βιβλίο της Καινής διαθήκης.

Μαζί με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

18. Κρήτη, για τις ειδυλλιακές της παραλίες

Η Κρήτη δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά, αλλά – χάρη στη νότια τοποθεσία της – έχει επίσης τη μεγαλύτερη καλοκαιρινή σεζόν για επισκέψεις στην παραλία.

Ορισμένα ξενοδοχεία και θέρετρα στο νησί δεν άνοιξαν το 2020 λόγω της πανδημίας και έχουν ήδη στο βλέμμα στραμμένο στο 2021, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους από τώρα δεν πρέπει να «διστάζουν».

Το Euronews προτείνει στους αναγνώστες του να ψάξουν για κάποια πολυτελή βίλα στα Χανιά ή το ξενοδοχείο Irini Mare που βρίσκεται στην Αγία Γαλήνη.

19. «(Ξανα)ανακαλύψτε τη Μύκονο»

Αν και οι νέες εξελίξεις έφεραν στην επιφάνεια συζητήσεις σχετικά με τον «επαναπροσδιορισμό» τουριστικών χωρών της Μεσογείου που παραδοσιακά στηρίζονταν στο τουριστικό μοντέλο «ήλιου και θάλασσας», μερικές φορές αξίζει απλά να χαλαρώνουμε με λίγη άμμο ανάμεσα στα πόδια μας.

Λίγα ελληνικά νησιά εξυπηρετούν αυτήν την ανάγκη καλύτερα από τη Mύκονο. Αν και υπάρχουν ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα, η Μύκονος, λόγω του μικρού της μεγέθους και του μεγάλου αριθμού παραλιών της, είναι η ίσως καλύτερη επιλογή.

«Απλώς θυμηθείτε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στη Μύκονο τον Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο για να αποφύγετε τον πολύ κόσμο».

20. Σέριφος και Ιος

Η Σέριφος είναι ένα νησί στο κέντρο του Αιγαίου, γνωστό για τα άγρια τοπία του, τη γραφική κορυφή του λόφου στη Χώρα, την κύρια πόλη και πολλές υπέροχες παραλίες όπως το Γάνεμα, η Συκαμιά και η Ψιλή Αμμος.

Η μεγαλύτερη Ιος στα βόρεια της Σαντορίνης διαθέτει ένα μείγμα παρθένων παραλιών και πολλών κοσμοπολίτικων παραλιακών κλαμπ.

Όπως και σε όλα τα ελληνικά νησιά, αξίζει να μείνει κάποιος τουλάχιστον μερικές ημέρες και να νοικιάσει αυτοκίνητο για να εξερευνήσει όλα τα μέρη πιο εύκολα.

21. Βόλος

Η ηλιόλουστη πόλη του Βόλου – πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας – είναι φημισμένη για τα τσιπουράδικα και τις παραδοσιακές της ταβέρνες.

Βρίσκεται στον Παγασιτικό Κόλπο απέναντι από την καταπράσινη χερσόνησο του Πηλίου. Είναι η ελληνική πόλη που βρίσκεται πλησιέστερα στο Πήλιο, που θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας.

Στην πόλη, αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου και να σχεδιάσει μια γραφική βόλτα με το τρένο του Πηλίου, μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο.

Πηγή: travelestate.gr