Chrome browser: Τρέχει πλέον και σε υπολογιστές Windows με επεξεργαστές ARM

Ο Chrome browser τρέχει πλέον εγγενώς και σε υπολογιστές Windows με επεξεργαστές ARM

Chrome browser: Τρέχει πλέον και σε υπολογιστές Windows με επεξεργαστές ARM

Αθόρυβα και χωρίς πολλά φληναφήματα, η Google κυκλοφόρησε μια native έκδοση του Chrome για υπολογιστές Windows σε αρχιτεκτονική ARM. Οι χρήστες παρατήρησαν ότι η τελευταία έκδοση Canary τρέχει πλέον εγγενώς σε υπολογιστές Windows 10 και 11 με επεξεργαστές Qualcomm στο εσωτερικό τους.

Η Google δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη ανακοίνωση ή δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχετικά με το πότε σκοπεύει να κυκλοφορήσει την έκδοση του Chrome για Windows σε ARM στο Stable Channel. Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος για να κάνετε το Chrome να τρέξει εγγενώς στο Surface Pro 9 5G, το Surface Pro X ή σε άλλον υπολογιστή Windows με ARM είναι να κατεβάσετε την έκδοση Chrome Canary από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Σημειώστε ότι οι μεταβατικές εκδόσεις είναι ασταθείς και συχνά παρουσιάζουν σφάλματα ή αστάθειες, οπότε καλύτερα να περιμένετε λίγο ακόμα πριν χρησιμοποιήσετε την έκδοση ARM64 του Google Chrome ως κύριο browser σας. Ως υπενθύμιση, ο Firefox και ο Edge υποστηρίζουν ήδη τα Windows on ARM, οπότε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Chrome.

Το γεγονός ότι η Google καθιστά τον browser της φιλικό προς την αρχιτεκτονική ARM στα Windows είναι μεγάλη υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την κυρίαρχη θέση του browser στην αγορά των desktops. Παρόλο που μπορεί να τρέξει όπως είναι σε υπολογιστές Windows με επεξεργαστές ARM, οι εξομοιωμένες εφαρμογές παρέχουν χαμηλότερες επιδόσεις και μειωμένη ενεργειακή απόδοση. Και δεδομένου ότι η Microsoft, η Qualcomm και άλλοι κατασκευαστές σχεδιάζουν να προωθήσουν το Windows on ARM σε περισσότερες συσκευές, χάρη στην πρόσφατη ανακοίνωση του Snapdragon X Elite, η βελτιστοποίηση του Chrome αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει επίσημα σύντομα.

Πηγή: techgear.gr