Google: Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο με το Street View!

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την λειτουργία του Street View,  η Google ανακοίνωσε μία νέα κάμερα αλλά και μία νέα δυνατότητα για κινητά με Android κα iOS.

Google: Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο με το Street View!

Την Τρίτη (24/5) η Google ανακοίνωσε τη νέα κάμερα του Street View, η οποία προσφέρει περισσότερους τρόπους στους χρήστες για να ζήσουν από κοντά ιστορικές τοποθεσίες. Ας δούμε πώς το Street View φέρνει μια νέα εποχή στο Google Maps.

Φέρνοντας το Street View σε περισσότερα μέρη με τη νέα κάμερα

Από τη ράχη μιας καμήλας στην Αραβική έρημο, σε ένα snowmobile που διασχίζει την Αρκτική, η Google έχει βρει διάφορους δημιουργικούς τρόπους χρήσης της νέας Street View κάμερας για να συλλέξει εικόνες. Όσο και εάν ο κόσμος αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα, τα εργαλεία βοηθούν ώστε να συμβαδίζουμε με το ρυθμό αυτής της αλλαγής.

Πέρα από το Street View car και trekker, δοκιμάζεται σε πιλοτικό επίπεδο μια νέα κάμερα που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά και θα βοηθήσει να συλλογή εικόνων από ακόμα περισσότερα μέρη. Η νέα κάμερα διαθέτει όλη την δύναμη, ανάλυση και δυνατότητες επεξεργασίας που διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο Street View Car, συμπυκνωμένες σε ένα υπερ-μεταφερόμενο σύστημα κάμερας που έχει μέγεθος όσο μια γάτα. Αντίθετα με τις γάτες όμως, είναι έτοιμη να κατακτήσει απόμακρα νησιά, να σκαρφαλώσει βουνά ή να κάνει μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς σας.

Συνοπτικά τα στοιχεία του νέου συστήματος κάμερας:

  • Ζυγίζει λιγότερο από 7 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σταλεί οπουδήποτε, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο όταν δουλεύουμε με συνεργάτες της Google σε όλο το κόσμο για την απαθανάτιση περιοχών που είναι παραδοσιακά αχαρτογράφητες – όπως η ζούγκλα του Αμαζονίου.
  • Είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική. Μέχρι σήμερα, έπρεπε να κατασκευαστεί ένα νέο σύστημα καμερών για κάθε τύπο εικόνας. Τώρα όμως μπορούν να προστεθούν νέα εργαλεία σε αυτό το νέο σύστημα, όπως σαρωτές laser -lidar- για την απαθανάτιση εικόνων με ακόμα περισσότερες πληροφορίες, όπως η ακριβής τοποθεσία οδικών σημάνσεων (λωρίδες) ή λακκουβών.
  • Εφαρμόζει σε όλα τα αυτοκίνητα. Το νέο σύστημα κάμερας μπορεί να εφαρμόσει σε κάθε όχημα με σχάρα οροφής και να είναι χειριζόμενο μέσα από κινητή συσκευή - άρα δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για εξειδικευμένο όχημα ή σύνθετο εξοπλισμό επεξεργασίας. Αυτή η «ευελιξία» θα κάνει τη συλλογή υλικού πιο εύκολη για τους συνεργάτες του Street View σε όλο το κόσμο και θα μας επιτρέψει να βρούμε πιο βιώσιμες λύσεις για το σημερινό στόλο αυτοκινήτων - όπως οχήματα υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά. Σύντομα θα δείτε τη νέα μας κάμερα με τα ζωντανά χρώματα της Google στα χαρακτηριστικά αυτοκίνητα Street View, ενώ την επόμενη χρονιά θα είναι στα χέρια των πεζοπόρων.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο με το Street View

To Street View αφορά στην αποτύπωση του κόσμου καθώς αυτός αλλάζει και είναι ένας υπέροχος τρόπος να αναπολούμε το παρελθόν. Μάλιστα, από σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο μέσα από το Android ή Apple κινητό σου. Ιδού πως λειτουργεί:

Όταν βλέπετε την εικόνα μιας τοποθεσίας στο Street View πατήστε οπουδήποτε πάνω στην εικόνα ώστε να δείτε πληροφορίες σχετικά με το σημείο. Μετά, πατήστε στην επιλογή "See more dates" ώστε να δείτε τις παλαιότερες φωτογραφίες του σημείου που έχουn δημοσιευτεί από το 2007, όταν ξεκίνησε το Street View. Μπορείτε να δείτε πώς άλλαξε το μέρος μέσα από την συλλογή φωτογραφιών που έχουμε συγκεντρώσει - όπως για παράδειγμα πώς άλλαξε το Vessel στη Νέα Υόρκη με τη βήμα-βήμα ανέγερσή του.


Χτίζοντας ένα πιο χρήσιμο, καθηλωτικό χάρτη

Το Street View αποτελεί ένα από τα βασικά συστήματα της χαρτογράφησης του κόσμου. Ας δούμε πως η απεικόνιση μας βοηθά να το πετύχουμε αυτό:

  • Ενημερώσεις σχετικά με πληροφορίες για επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζοντας τον μεταβαλλόμενο κόσμο. Η Google χρησιμοποιεί τις εικόνες του Street View μαζί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ώστε να κάνει βοηθητικές ενημερώσεις στο Google Maps - όπως η προσθήκη πρόσφατα εγκαινιασμένων επιχειρήσεων, πληροφορίες για τις νέες ώρες λειτουργίας ενός καταστήματος, ή πιθανές αλλαγές στα όρια ταχύτητας του δρόμου. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη της έχει βοηθήσει να κάνουμε πάνω από 25 δισεκατομμύρια αλλαγές στο Maps, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως οι πληροφορίες που βλέπετε είναι πάντοτε ενήμερες και φρέσκιες.
  • Ευκολότερη πλοήγηση από ποτέ, εσωτερικά και εξωτερικά. Οι εικόνες του Street View τροφοδοτούν δημοφιλείς λειτουργίες όπως το Live View μέσα από το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα του κινητού σας για να δείτε πληροφορίες πλοήγησης ζωντανά και να βρείτε άμεσα τον προορισμό σας άμεσα.
  • Το Immersive View σας σε βοηθά να γνωρίζετε πληροφορίες πριν ξεκινήσετε. Χάρη στις προόδους της οπτικής υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, η Google μπορεί να συνδυάσει δισεκατομμύρια εικόνες από το Street View με αεροφωτογραφίες ώστε να σχηματίσει ένα ζωντανό, ψηφιακό μοντέλο από διάφορα μέρη του κόσμου. Με το νέο immersive view που λανσάρεται του χρόνου, μπορείτε εύκολα να «κατέβετε» και να δείτε έναν δρόμο ή το εσωτερικό μιας επιχείρησης καθώς περνάτε από δίπλα.

Συνεχίζοντας τον εορτασμό των γενεθλίων του Street View, ρίξτε μια ματιά στις πιο πρόσφατες συλλογές της με μερικά από τα πιο δημοφιλή μέρη στο Street View, όπως οι πυραμίδες του Meroë στο Σουδάν και το Les Invalides στη Γαλλία. Όλος ο κόσμος είναι στο χέρι σας για να τον περιηγηθείτε.