Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Τα Καβουράκια»... Τίνος είναι ρε γυναίκα τα παιδιά; (vid)

Ο Τσιτσάνης έχει κατηγορηθεί κατά κόρον για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ειδικά όσον αφορά τους στίχους των τραγουδιών του.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Τα Καβουράκια»... Τίνος είναι ρε γυναίκα τα παιδιά; (vid)

Ο λαϊκός στίχος και ειδικά ο στίχος της χρυσής εκείνης εποχής είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων έτσι ώστε συχνά να τίθεται ζήτημα διπλής πατρότητας. Το σίγουρο είναι ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι μοναδική διάνοια στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Έχει συνθέσει ευφάνταστες μελωδίες για να ντύσει λόγια που απηχούν τη πλούσια φαντασία του. Από την άλλη η αγωνία του να πετύχει σ’ ένα κόσμο ομολογουμένως σκληρό και δύσκολο, να καταφέρει δηλαδή να εξαργυρώσει το σπουδαίο ταλέντο του, ίσως να τον οδήγησε κάποιες φορές σε ατασθαλίες.

Για πολλά χρόνια βρισκόταν σε θέση ισχύος και μπορούσε να κάνει χρήση αυτού του πλεονεκτήματος. Η Ευγενία Παπαγιαννοπούλου, για παράδειγμα, διεκδικούσε τα περίφημα «Καβουράκια» από τον συνθέτη. Εκείνος επέμενε ότι το τραγούδι ήταν κατάδικό του.

Η διαμάχη δεν οδήγησε σε ασφαλές συμπέρασμα. Η κρατούσα άποψη δέχεται πιθανή συνιδιοκτησία αλλά ποιος μπορεί να πει σε ποιο ποσοστό συμμετείχε η γιαγιά Ευτυχία; Για την Ιστορία ο Τσιτσάνης ισχυρίστηκε ότι απλώς του είχε πάει ένα προσχέδιο έπειτα από παραγγελία, σημειώνοντας το εξής: « Αλλο της παρήγγειλα και άλλο μου έφερε. Εγώ το άλλαξα και το έκανα έτσι όπως το ξέρει όλη η Ελλάδα ».