Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» - Κρεβατομουρμούρα κι άγιος ο Θεός! (vid)

Μικρά και μεγάλα επεισόδια πίσω από τα τραγούδια που αγαπήσαμε... Σήμερα (31/5) το «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» (1948) του Γιάννη Παπαϊωάννου.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» - Κρεβατομουρμούρα κι άγιος ο Θεός! (vid)

Τραγούδι της δεκαετίας του '40 τραγουδισμένο σε πρώτη εκτέλεση από τη Σωτηρία Μπέλλου και τον Στελλάκη Περπινιάδη είναι εμπνευσμένο από την οικογενειακή ζωή του συνθέτη.

Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου παραδέχεται ότι αυτό το ματζόρε χασάπικο προήλθε από την συζυγική γκρίνια: «Σκόλασα ένα βράδυ από το μαγαζί και πήγα σπίτι για ύπνο. Η γυναίκα μου άρχισε τη γκρίνια. Της λέω, άσε με στη σκοτούρα μου και μην αρχίζεις τη μουρμούρα, άμα ξημερώσει θα τα πούμε, άντε τώρα, για να μην ξυπνήσουμε τα παιδιά, σβήσε το φως να κοιμηθούμε! Έτσι γράφτηκε αυτό. Είναι μια αληθινή ιστορία, είναι τραγούδι της γυναίκας μας, το λέω κάθε βράδυ στο μαγαζί γι αυτήνε. Ο Τσάντας ο Βασιλειάδης το χτένισε τότε...»

Υπάρχει πράγματι και ζωντανή ηχογράφηση από τον Γιάννη Παπαϊωάννου και την Ρένα Ντάλια το 1952. Το τραγούδι ωστόσο έγινε ευρέως γνωστό από την αλησμόνητη Πόλυ Πάνου που το γραμμοφώνησε τη δεκαετία του '50 μαζί με τον Χρηστάκη. Ανήκει ουσιαστικά στην σειρά των τραγουδιών εκείνων του ρεμπέτικου που έζησαν μια δεύτερη ζωή στα χείλη των λαϊκών τραγουδιστών που ακολούθησαν.

Η πρώτη εκτέλεση με τη Σωτηρία Μπέλλου

H εκτέλεση από την Πόλυ Πάνου

Σβήσε το φως να κοιμηθούμε

Άσε με στη βαθιά σκοτούρα
και μην αρχίζεις τη μουρμούρα
κοφ’ το γαζί, μην το τραβούμε
σβήσε το φως να κοιμηθούμε.

Μου `χεις ζαλίσει το κεφάλι
πάψε τη γκρίνια τη μεγάλη
σαν ξημερώσει θα τα πούμε
σβήσε το φως να κοιμηθούμε.

Έλα γλυκά και φίλησέ με
σβήσε το φως κι αγκάλιασέ με
με γκρίνιες άκρη δε θα βρούμε
σβήσε το φως να κοιμηθούμε



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110