Ποιος ήταν ο κοντός στο τραγούδι «Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα;»

Φυστιογνωμία της Αθηναϊκής νύχτας έγινε ήρωας ενός λαϊκού σουξέ που έσπασε τα ταμεία

Ποιος ήταν ο κοντός στο τραγούδι «Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα;»

Η νύχτα είναι μια άλλη επικράτεια με τους δικούς της νόμους και τους δικούς της ήρωες. Από τον Σαλονικιό μέχρι τον κοντό με τη γραβάτα το λαϊκό τραγούδι στα χρόνια της παρακμής του αποτύπωσε παράξενες φυσιογνωμίες, άγνωστες στο πλατύ κοινό, πλάσματα ξωτικά που κυριαρχούσαν τις μικρές ώρες.

«Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα», έγραψε και μελοποίησε ο Νίκος Καρβέλας και εναπόθεσε τη δημιουργία του στα άσφαλτα λαϊκά χείλη της Ρίτας Σακελλαρίου. Τραγούδι που έγινε σουξέ μαζί με την «άνοδο της ασημαντότητας», στα μέσα της δεκαετίας του '80. Ποιος ήταν ο περίφημος κοντός με τη γραβάτα; Η πιο πειστική εκδοχή μιλά για τον Γιώργο Χαραλαμπόπουλο, ιδιοκτήτη χαρτοπαικτικής λέσχης στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος. Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν πασίγνωστος στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Κρατούσε μόνιμα πρώτο τραπέζι στη «Νεράιδα» και στη «Φαντασία", τα οποία έμεναν «κλειδωμένα» ακόμα κι αν ο ίδιος για κάποιο λόγο δεν εμφανιζόταν ένα βράδυ. Ειδικευόταν στο σπάσιμο των πιάτων κι ήταν αυτός που, όπως λένε, εφηύρε το σφυράκι για να μην αναγκάζεται να τα σπάει με τα χέρια.

Όταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος τον είδε στη «Νεράιδα» να σπάει πιάτα και απαγόρευσε δια ροπάλου την συνήθεια αυτή των γλεντζέδων, ο κοντός με τη γραβάτα καθιέρωσε τις πέρλες που τις σκόρπιζε στην πίστα, ενώ έφτασε στο ακραίο καπρίτσιο να ψαλιδίζει τα μάξι φορέματα των τραγουδιστριών στην πίστα.

Όσοι τον ήξεραν, έλεγαν πως όσο μπόι του έλειπε, τόσο μυαλό και τόσο θάρρος είχε μέσα του...