Καλδάρας σε Νταλάρα: «Ξέχνα τον Καζαντζίδη και πες τα με τον δικό σου τρόπο»

Όταν ο Νταλάρας βρήκε μπροστά του το φαινόμενο Καζαντζίδης

Καλδάρας σε Νταλάρα: «Ξέχνα τον Καζαντζίδη και πες τα με τον δικό σου τρόπο»

Ήταν αναμενόμενο πως ο Γιώργος Νταλάρας θα έβρισκε κάποια στιγμή μπροστά του το φαινόμενο Καζαντζίδης από την στιγμή που ο Στέλιος ήταν ο αγαπημένος του τραγουδιστής. Ακόμα κι αν είχε προηγηθεί η αλγεινή εμπειρία της απόρριψής του από τον «τραγουδιστή των τραγουδιστών», ο Νταλάρας δεν απέσυρε ποτέ τον θαυμασμό του για την ποιότητα και τους δαιδάλους της φωνής του Καζαντζίδη.

Το 1971 ήρθε η στιγμή να αναμετρηθεί με το μέγεθος του λαϊκού αρχιτραγουδιστή. Ο Απόστολος Καλδάρας του εμπιστεύτηκε τις επανεκτελέσεις τραγουδιών του από τη δεκαετία του '50. Τα περισσότερα τα είχε ήδη «κλειδώσει» ο Καζαντζίδης σε μια ηλικία περίπου σαν αυτή του Νταλάρα. Στις πρώτες προσπάθειές του ο νεαρός τότε τραγουδιστής προσπάθησε να μιμηθεί το είδωλό του.

Ο διορατικός Απόστολος Καλδάρας διέκρινε αμέσως αυτή την ασύνειδη ανάγκη του Νταλάρα να ακουμπήσει πάνω στον Καζαντζίδη και με τον ευθύ αλλά και ευγενικό τρόπο που τον διέκρινε, του έδωσε να καταλάβει πως δεν είχε νόημα να έχει στο μυαλό του τις ερμηνείες του Στέλιου, την ώρα που τραγουδούσε. Του είπε δηλαδή αυτό που λένε όλοι οι συνθέτες σε ανάλογες περιπτώσεις: «Πες τα με τη δική σου φωνή».