Η «Βαγγελίτσα» του Παπαϊωάννου σηκώνει συζήτηση

Διαχρονική επιτυχία του Παπαϊωάννου από το προπολεμικό ρεμπέτικο που έχει την ιστορία της

Η «Βαγγελίτσα» του Παπαϊωάννου σηκώνει  συζήτηση

Η «Βαγγελίτσα» είναι ένα συρτό του Γιάννη Παπαϊωάννου που όταν κυκλοφόρησε έκανε μεγάλη εντύπωση. Λέγεται ότι τη μουσική ο Παπαϊωάννου την αγόρασε από τον Αρμάο, τον λατερνατζή προς 500 δραχμές και την έντυσε με δικούς του στίχους για μια Βαγγελίτσα που αγαπούσε αλλά το ειδύλλιο δεν είχε αίσια έκβαση.

Η κόρη του συνθέτη Χρύσα Παπαϊωάννου επικοινώνησε μαζί μας και διέψευσε αυτή την εκδοχή. Η κυρία Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε μόνο ότι ο Αρμάος είχε βοηθήσει να γραφτεί σε παρτιτούρα το «Σβήσε το φως», έτσι ώστε να πάει στην εταιρία. Μας είπε επίσης ότι τα τραγούδια του πατέρα της απηχούν σε προσωπικά βιώματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανόν να υπήρξε κάποτε μια Βαγγελίτσα όπως και μια «μοδιστρούλα» η οποία όμως μπορεί να ταυτίζεται με τη μητέρα της και σύζυγο του Μπαρμπα Γιάννη σε νεαρή ηλικία. Ευχαριστούμε την κυρία Παπαϊωάννου για τις χρήσιμες αυτές πληροφορίες που αποκαθιστούν τη μνήμη του πατέρα της.

Η πρώτη εκτέλεση έγινε από την ODEON το 1938, και σε αυτή τραγουδούν ο Παπαϊωάννου και ο Χατζηχρήστος. Οι στίχοι του Παπαϊωάννου είναι πρωτότυποι και ανήκουν στον συνθέτη και δεν βασίζονται σε αδέσποτα στιχάκια όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Τέλος εντυπωσιάζει το πρίμο σεκόντο σφύριγμα στην τελευταία εισαγωγή του τραγουδιού.

Ακολούθησε και η εκτέλεση των «δύο γιγάντων» της εποχής, του Παγιουμτζή και του Στελλάκη, ωστόσο η πρώτη και αυθεντική ηχογράφηση παραμένει σημείο αναφοράς για αυτό το δροσερό τραγούδι.

Για πες μου, τι σου έκανα

και πήγες μακριά μου,

Βαγγελίτσα μου

και πήγες μακριά μου,

μικρή κουκλίτσα μου

Το μόνο μου παράπονο

είναι που δεν σε βλέπω,

Βαγγελίτσα μου

είναι που δεν σε βλέπω,

μικρή κουκλίτσα μου

Και μοναχός μου απορώ

Τον νου μου πώς τον έχω,

Βαγγελίτσα μου

Τον νου μου πώς τον έχω,

μικρή κουκλίτσα μου

Κοίταξε να συμμορφωθείς

Κοίτα να βάλεις γνώση,

Βαγγελίτσα μου

Κοίτα να βάλεις γνώση,

μικρή κουκλίτσα μου