Kind of blue: Ο Μάιλς έδωσε χώρο στον Κολτρέιν για να βρει τον εαυτό του

Το Kind of blue είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ στην ιστορία της τζαζ, είναι όμως και το πιο σημαντικό.

Kind of blue: Ο Μάιλς έδωσε χώρο στον Κολτρέιν για να βρει τον εαυτό του

Δεν έχουν άδικο όσοι λένε πως για να μπεις στον κόσμο της τζαζ έχεις πρώτα να περάσεις από μια πύλη, το "Kind of blue". Το άλμπουμ που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία είναι ταυτόχρονα το σήμα κατατεθέν της αυτοσχεδιαστικής μουσικής στον εικοστό αιώνα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγάπησαν ποτέ την τζαζ μουσική αλλά δεν έπαψαν ποτέ να ακούν και να εμπνέονται από το "Kind of blue".

Γενιές και γενιές μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο μυήθηκαν στη μαγεία του υψηλού αυτοσχεδιασμού ακολουθώντας τα βήματα των γιγάντων. Η πολυποίκιλη σημασία αυτής της δουλειάς εμπεριέχει ένα ακόμα σημαντικό γεγονός, καθώς στο πλαίσιο των ηχογραφήσεων και των ζωντανών εμφανίσεων που ακολούθησαν ο Μάιλς Ντέιβις έχοντας ήδη διακρίνει στον νεαρό Κολτρέιν αυτό που δεν έβλεπαν οι άλλοι, του έδωσε το χώρο να βρει την ταυτότητά του και να γίνει ο Κολτρέιν που όλοι αγαπήσαμε.

Το "Kind of blue" ήταν το πέμπτο άλμπουμ του Κολτρέιν στην Columbia και ηχογραφήθηκε στις 2 Μαρτίου και 22 Απριλίου 1959, στα στούντιο της εταιρίας, στην 30η οδό της Νέας Υόρκης, ενώ κυκλοφόρησε στις 17 Αυγούστου του ίδιου έτους.

Στο σεξτέτο που διηύθυνε ο Ντέιβις συμμετείχαν εκτός από τον Κολτρέιν και τον Μπιλ Έβανς, ο Τζίμι Κομπ, ο Πολ Τσέιμπερς, ο Τζούλιαν Κάνομπολ Αντρελέι και κατ' εξαίρεση ο Γουίντον Κέλι.