«I Put a Spell on You»: Εκτοξεύτηκε όταν ο Hawkins βγήκε από φέρετρο

Το " I Put a Spell on You " είναι ένα τραγούδι του 1956 που γράφτηκε και συντέθηκε από τον Jalacy "Screamin' Jay" Hawkins , του οποίου η ηχογράφηση επιλέχθηκε ως ένα από τα 500 τραγούδια του Rock and Roll Hall of Fame που διαμόρφωσαν το Rock and Roll .

«I Put a Spell on You»: Εκτοξεύτηκε όταν ο Hawkins βγήκε από φέρετρο

Συμπεριλήφθηκε επίσης στις ηχογραφήσεις του Robert Christgau "Basic Record Library" των δεκαετιών του 1950 και του 1960—δημοσιεύτηκε στο Christgau's Record Guide: Rock Albums of the Seventies (1981) και κατατάχθηκε στο Νο. 313 στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Ο Χόκινς είχε αρχικά την πρόθεση να ηχογραφήσει το "I Put a Spell on You" (Θα σε ξορκίσω) ως μια μπαλάντα μπλουζ ". Ωστόσο, ο παραγωγός Arnold Maxin "έφερε παϊδάκια και κοτόπουλο, ποτά, τους μέθυσε και βγήκε με αυτήν την περίεργη εκδοχή... Δεν θυμάμαι καν να έκανα τον δίσκο. Πριν, ήμουν απλά ένας κανονικός μπλουζ τραγουδιστής. Ήμουν απλώς ο Τζέι Χόκινς. Ανακάλυψα ότι μπορούσα να κάνω περισσότερα καταστρέφοντας ένα τραγούδι και να ουρλιάζω μέχρι θανάτου."

Η έκδοση απαγορεύτηκε από τα περισσότερα ραδιοφωνικά προγράμματα για το εξωφρενικό «κανιβαλιστικό» στυλ της.

Η εκτέλεση έπεσε στην αντίληψη του DJ Alan Freed, ο οποίος τον κάλεσε στη χριστουγεννιάτικη εκπομπή του το 1956. Ο Freed θέλοντας να δώσει περισσότερη έμφαση στο τραγούδι, πρότεινε στον Hawkins να ξεκινήσει την παράστασή του βγαίνοντας μέσα από ένα φέρετρο.

Εκείνος αρχικά αρνήθηκε, αλλά τελικά το έκανε με 300 δολάρια ως αμοιβή. Ο Freed, εκτός από το φέρετρο, του πρότεινε να φορέσει μια μακριά κάπα και να εμφανιστεί μέσα από ένα σύννεφο ομίχλης και καπνών. Η όλη ερμηνεία κατέπληξε το κοινό. Βλέποντας τη θετική ανταπόκριση, ο Hawkins από το επόμενο σόου του ξεκίνησε να εμφανίζεται με φωτιές, φίδια, καπνισμένες νεκροκεφαλές και με χαυλιόδοντες στη μύτη.

Οι συναυλίες αυτές ήταν οι πρώτες στην ιστορία του ροκ με έντονα στοιχεία θεατρικότητας, που είχαν σκοπό να προκαλέσουν σοκ, φόβο και ενόχληση στο κοινό. Αποτέλεσαν το απόλυτο σημείο αναφοράς για πάρα πολλά ονόματα, όπως ο Dr. John, ο Alice Cooper,ο Ozzy Osbourne, ο Arthur Brown, οι Kiss, οι Black Sabbath, οι Residents, ο Marilyn Manson και οι Slipknot.


Τον Οκτώβριο του 1968, οι Creedence Clearwater Revival κυκλοφόρησαν μια διασκευή αυτού του τραγουδιού, η οποία ήταν επίσης στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους τον Ιούλιο του 1968. Η μανιακή φωνητική του Fogerty είχε πολλά κοινά με το δυνατό στυλ τραγουδιού του Hawkins. Το συγκρότημα το ερμήνευσε αργότερα στο Φεστιβάλ Woodstock το 1969.