Αλαμπάμα - Ο Κολτρέιν και η Κου Κλουξ Κλαν

Η εμβληματική σύνθεση του Κολτρέιν απάντηση στη βομβιιστική ενέργεια της Κου Κλουξ Κλαν.

Αλαμπάμα - Ο Κολτρέιν και η Κου Κλουξ Κλαν

Το 1963 ο Κολτρέιν μπήκε στο στούντιο και ηχογράφησε μια τζαζ σουίτα με τίτλο «Αλαμπάμα» ως απάντηση στην βομβιστική ενέργεια της 15ης Σεπτεμβρίου στην 16th Street Baptist Church, στο Μπέρμπιγχαμ της Αλαμπάμα.

Τέσσερα άτομα της τοπικής Κου Κλουξ Κλαν παγίδευσαν την εκκλησία με δυναμίτες και ωρολογιακό μηχανισμό. Ο Λούθερ Κινγκ περιέγραψε την επίθεση ως ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην Ιστορία που στοίχισαν τη ζωή σε 4 έφηβες αφροαμερικανίδες. Η υπόθεση ενώ είχε εξιχνιαστεί από το FBI και είχαν εντοπιστεί οι δράστες έμεινε στο αρχείο μέχρι το 1977, όταν ένας από τους τέσσερις δράστες, ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Τσάμπλις, δικάστηκε και καταδικάστηκε για το θάνατο της μίας από τις τέσσερις αφροαμερικανίδες, της Κάρολ Ντένις Μανκνέρ. Άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια το 2001 και 2002 και μόνο ο τέταρτος της παρέας, ο Χέρμαν Κας, τη γλίτωσε, καθώς πέθανε το 1994.

Ο Κολτρέιν ηχογράφησε τη σύνθεσή του μαζί με τους Μακόι Τάινερ, τον Τζίμι Γκάρισον και τον Έλβιν Τζόουνς, στις 18 Νοεμβρίου, 4 μέρες πριν από τη δολοφονία του Κένεντι. Ο μελετητής της τζαζ Μπιλ Κόουλ ισχυρίζεται ότι ο Κολτρέιν ακολούθησε στην ηχογράφηση τις ρυθμικές διακυμάνσεις του λόγου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πράγμα διόλου απίθανο.