"Nothing Compares 2 U" Ο Prince το έγραψε, αλλά το θυμήθηκε όταν το έκανε επιτυχία η Σινέντ Ο' Κόνορ

Το "Nothing Compares 2 U" είναι ένα τραγούδι που έγραψε και συνέθεσε ο Prince για το  άλμπουμ του The Family. Το τραγούδι περιλαμβάνει στίχους που εξερευνούν συναισθήματα λαχτάρας από την οπτική γωνία ενός εγκαταλειμμένου εραστή.

"Nothing Compares 2 U" Ο Prince το έγραψε, αλλά το θυμήθηκε όταν το έκανε επιτυχία η Σινέντ Ο' Κόνορ

Αρκετά χρόνια αργότερα, η Ιρλανδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Sinéad O'Connor ηχογράφησε μια έκδοση του τραγουδιού για το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της, I Do Not Want What I Haven't Got (1990). Κυκλοφόρησε ως το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ στις αρχές του 1990 και έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Το μουσικό του βίντεο, σε σκηνοθεσία John Maybury, ξεπούλησε στο MTV. Τον Δεκέμβριο του 1990, το Billboard ονόμασε το "Nothing Compares 2 U" ως το «Νο 1 Παγκόσμιο Σινγκλ» του 1990 στα πρώτα του Billboard Music Awards .

Ο Prince δεν ερμήνευσε το τραγούδι σε συναυλία έως ότου ο O'Connor το έκανε επιτυχία. Έκανε ντουέτα με τη Rosie Gaines σε συναυλία και στη συνέχεια είχε μια ζωντανή εμφάνιση που κυκλοφόρησε σε άλμπουμ συλλογής: The Hits/The B-Sides του 1993 και το άλμπουμ του 2006 Ultimate Prince. Ηχογράφησε επίσης μια σόλο έκδοση για τη συναυλία του Rave Un2 the Year 2000, καθώς και για το ζωντανό άλμπουμ του 2002 One Nite Alone... Live!.

Η μπαλάντα της O'Connor έγινε παγκόσμια επιτυχία, κορυφαία στα τσαρτ στην πατρίδα της Ιρλανδία, Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Δανία, Γερμανία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιούλιο του 2023, μέρες μετά το θάνατο της O'Connor, το "Nothing Compares 2 U" επανεμφανίστηκε στο Top 100 του Ηνωμένου Βασιλείου στο νούμερο 45, και βρέθηκε στο νούμερο 1 στο UK Singles Downloads Chart.

Η Jodi Cleesattle από το American Eagle έγραψε ότι «υπάρχει πόνος στη φωνή της Sinéad O'Connor, και πιθανότατα θα υπάρχει πάντα». Παρατήρησε ότι η «μοναξιά και η λαχτάρα» τονίζονται στο τραγούδι, προσθέτοντας ότι η φωνή της O'Connor «ταιριάζει τέλεια στο τραγούδι. Τα φωνητικά της ανεβαίνουν στα ύψη και αναπηδούν απροσδόκητα αλλά με χάρη, φτιάχνοντας τη μπαλάντα, τα ωραιότερα τραγούδια αγάπης». Ο Bill Coleman από το Billboard το χαρακτήρισε ως «λαμπρή ερμηνεία του μελαγχολικού θρήνου». Ο Έρνεστ Χάρντι από το Cashbox το αποκάλεσε «γνήσιο δάκρυ».

Ο κριτικός του Network Forty έγραψε ότι «όταν ο Sinéad τραγούδησε το "Nothing Compares 2 U", οι θάλασσες ηρέμησαν, οι άγγελοι έκλαιγαν και το ραδιόφωνο των Top 40 έμεινε ακίνητο για να ακούσει αυτή τη δυνατή έκφραση αγάπης που δεν ανταποκρίθηκε».