Τρία τραγούδια του Καζαντζίδη που μας τα είπαν κι άλλοι

 Ο Στέλιος Καζαντζίδης στην δεκαετία του '50 είπε τραγούδια που κάποιοι προσπάθησαν να ξαναπούν 

Τρία τραγούδια του Καζαντζίδη που μας τα είπαν κι άλλοι

Οι επανεκτελέσεις τραγουδιών που ερμήνευσαν εμβληματικοί ερμηνευτές όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης εμπεριέχουν πάντα μια δόση ρίσκου.

Ο Καζαντζίδης σε όλη τη δεκαετία του '50 ερμήνευσε αρκετά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, ένα από τα οποία και το ζεϊμπέκικο «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά». Το τραγούδι αυτό μάλιστα το ηχογράφησε σε δεύτερη εκτέλεση μετά τον Πάνο Γαβαλά. Ο Γιώργος Νταλάρας το 1971 στο πλαίσιο ενός μεγάλου δίσκου με τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα το ξανατραγούδησε όσο καλύτερα μπορούσε. Άλλος βέβαια ο νεαρός Καζαντζίδης και άλλος ο νεαρός Νταλάρας. Ίσως κάθε τραγούδι έχει την εποχή του και μια φωνή σαν του Στέλιου δύσκολα παραμερίζεται από οποιονδήποτε άλλο ερμηνευτή. Ήταν άλλωστε σοφή η προτροπή του Καλδάρα προς τον Νταλάρα: «Γιώργο, πες τα εσύ με τον τρόπο σου και άσε τον Στέλιο».

Το 1958 ο Καζαντζίδης τραγουδά ένα από τα πιο γλεντζέδικα λαϊκά τσιφτετέλια με τίτλο «Έχεις κορμί αράπικο». Το κάνει με τη γνωστή του στιβαρότητα αλλά και τα αμέτρητα ποικίλματα που τον καθιέρωσαν ως πρώτο τραγουδιστή της χώρας. Στο κλαρίνο ακούγεται ο Βασίλης Σαλέας, στα μπουζούκια ο Λάκης Καρνέζης και ο Γιάννης Τατασόπουλος.

Το ίδιο τραγούδι ερμήνευσαν και άλλοι στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Περπινιάδης αλλά και ο Μανώλης Αγγελόπουλος.

Το 1958 ο Καζαντζίδης ερμηνεύει ένα ακόμα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με τίτλο «Απ' τα ψηλά στα χαμηλά». Η ηχογράφηση «κλείδωσε» οριστικά το τραγούδι με αποτέλεσμα ό,τι άλλο ακολούθησε να μοιάζει δεύτερο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Αγγελόπουλος το είπε αμέσως μετά το Στέλιο και ακολούθησε ο Σταύρος Τζουανάκος στην Αμερική το 1959.