"White Rabbit": Απο την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων με κρυφές αναφορές στα ναρκωτικά

Το "White Rabbit" είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από την Grace Slick και ηχογραφήθηκε από το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Jefferson Airplane για το άλμπουμ του 1967 Surrealistic Pillow . Βασίζεται σε εικόνες από το βιβλίο του Lewis Carroll, το 1865, «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και το σίκουελ του 1871, "Through the Looking-Glass".

"White Rabbit": Απο την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων με κρυφές αναφορές στα ναρκωτικά

Κυκλοφόρησε ως single και έγινε η δεύτερη επιτυχία του συγκροτήματος στο top-10, φτάνοντας στο νούμερο 8 στο Billboard Hot 100 . Το τραγούδι κατατάχθηκε στο νούμερο 478 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών το 2004, στο νούμερο 483 το 2010 και στο νούμερο 455 το 2021 και εμφανίζεται στα 500 Songs that Shaped του The Rock and Roll Hall of Fame Rock and Roll.

Το "White Rabbit" γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από την Grace Slick ενώ ήταν ακόμα στους The Great Society. Η Slick τους παράτησε και εντάχθηκε στους Jefferson Airplane για να αντικαταστήσει την τραγουδίστρια που αποχώρησε, Signe Toly Anderson, η οποία έφυγε από το συγκρότημα με τη γέννηση του παιδιού της.

Το πρώτο άλμπουμ που ηχογράφησε η Slick με τον Jefferson Airplane ήταν το Surrealistic Pillow και η Slick έδωσε δύο τραγούδια από το προηγούμενο γκρουπ της: το δικό της "White Rabbit" και "Somebody to Love", που έγραψε ο κουνιάδος της Darby Slick και ηχογραφήθηκε με τον τίτλο "Someone to Love".

Somedody to love: Από την αντικουλτούρα των ΗΠΑ, εκτέλεση με 450 μουσικούς στη Μόσχα

Η εκδοχή του "White Rabbit" της Great Society ήταν πολύ μεγαλύτερη από την πιο επιθετική έκδοση του Jefferson Airplane. Και τα δύο τραγούδια έγιναν top-10 επιτυχίες για τον Jefferson Airplane και έκτοτε έχουν συνδεθεί με το συγκρότημα.

Χρησιμοποιεί εικόνες που βρέθηκαν στα έργα φαντασίας του Lewis Carroll -Alice's Adventures in Wonderland του 1865 και η συνέχειά του 1871 Through the Looking Glass- όπως αλλαγή μεγέθους μετά τη λήψη χαπιών ή την κατανάλωση άγνωστου υγρού.

Όπως είπε: «Το να γράφεις περίεργα πράγματα για την Αλίκη με την υποστήριξη μιας σκοτεινής ισπανικής πορείας ήταν σύμφωνο με αυτό που συνέβαινε στο Σαν Φρανσίσκο τότε. Όλοι προσπαθούσαμε να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το αναμενόμενο».

GraceSlickWithPhilKonstantin.jpeg
Η Grace Slick όπως είναι σήμερα

Η σύνθεση υποτίθεται ότι ήταν ένα χαστούκι για τους γονείς που διάβαζαν στα παιδιά τους τέτοια μυθιστορήματα και μετά αναρωτήθηκαν γιατί τα παιδιά τους αργότερα έκαναν χρήση ναρκωτικών. Αργότερα σχολίασε ότι όλα τα παραμύθια που διαβάζονται στα μικρά κορίτσια έχουν έναν Γοητευτικό Πρίγκιπα που έρχεται και τα σώζει. Αλλά η Αλίκη δεν το έκανε, ήταν «μόνη της...σε ένα πολύ περίεργο μέρος, αλλά συνέχισε να προχωρά και ακολούθησε την περιέργειά της, το Λευκό Κουνέλι. Η γραμμή στο τραγούδι "feed your head" αφορά τόσο το διάβασμα όσο και τα ψυχεδελικά... να τροφοδοτείς το κεφάλι σου δίνοντας προσοχή: διάβασε μερικά βιβλία, πρόσεχε».

Οι στίχοι

One pill makes you larger
And one pill makes you small
And the ones that mother gives you
Don't do anything at all
Go ask Alice
When she's ten feet tall

And if you go chasing rabbits
And you know you're going to fall
Tell 'em a hookah smoking caterpillar
Has given you the call
He called Alice
When she was just small

When the men on the chessboard
Get up and tell you where to go
And you've just had some kind of mushroom
And your mind is moving low
Go ask Alice
I think she'll know

When logic and proportion
Have fallen sloppy dead
And the White Knight is talking backwards
And the Red Queen's off with her head
Remember what the Dormouse said
Feed your head
Feed your head

Με τους αινιγματικούς στίχους του, το "White Rabbit" έγινε ένα από τα πρώτα τραγούδια που έχει κρυφές αναφορές για τα ναρκωτικά, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των λογοκριτών στο ραδιόφωνο.