Για ποιον έγραψε το τραγούδι «Παλικάρι» ο Μίκης Θεοδωράκης

O Mίκης Θεοδωράκης έγραψε μουσική και στίχους για το «Παλικάρι», αφιερωμένο σε έναν έρωτα της Μελίνας Μερκούρη.

Για ποιον έγραψε το τραγούδι «Παλικάρι» ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το τραγούδι για τον Πύρρο Σπυρομήλιο, που ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και ο εμπνευστής των συναυλιών της συμφωνικής ορχήστρας του ΕΙΡ ενώπιον κοινού καθώς και ο άνθρωπος που καθιέρωσε τον θεσμό του Φεστιβάλ ελαφρού Ελληνικού Τραγουδιού. Ήταν όμως και ο μεγάλος έρωτας της Μελίνας.

Ο Πύρρος Σπυρομήλιος γεννήθηκε το 1913. Η καταγωγή του ήταν από τη Χειμάρρα, κι από τη γενιά των Σπυρομήλιων, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία των Βορειοηπειρωτών. Ο πατέρας του Νικόλαος, ήταν αδελφός του Σπύρου Σπυρομήλιου, που έφερε κατά τον Μακεδονικό Αγώνα το ψευδώνυμο «Καπετάν Μπούας», και κήρυξε το 1914 την αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου στην Χειμάρρα.

Ο Πύρρος μαθήτευσε αρχικά στην Κέρκυρα και κατόπιν στην Αθήνα. Το 1934 αποφοίτησε από τη Σχολή Δοκίμων και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε πολλές επικίνδυνες ναυτικές αποστολές κι όλες μ’ επιτυχία. Κατά τη γερμανική κατοχή διέφυγε στην Κρήτη κι από κει στη Μέση Ανατολή, όπου εντάχθηκε στις αγωνιζόμενες ελληνικές ναυτικές δυνάμεις. Μεταπολεμικά, ως Πλοίαρχος, υπηρέτησε στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Μάλτα (1955 - 1957) και το 1958 πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις των Αγίων Σαράντα για τον διακανονισμό του διαύλου της Κέρκυρας. Αποστρατεύτηκε -λόγω υγείας- με αίτησή του το 1959.

Στις 2 Απριλίου 1959, ο Σπυρομήλιος ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και ήταν ο καλύτερος διευθυντής όλων των εποχών. Ήταν η εποχή που το ΕΙΡ μπήκε στον χάρτη των μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών της Ευρώπης. Ήταν τότε που το ΕΙΡ για πρώτη φορά συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ραδιοφωνικού έργου "Premio Italia".

Επί Σπυρομήλιου καθιερώθηκαν πολλές νέες πολιτιστικές εκπομπές, όπως εκείνες της σειράς «Ηθογραφικά ταξίδια στην Ελλάδα» και «Ιστορίες που τραγούδησε ο λαός μας». Οι θεατρικές εκπομπές (που άρεσαν και στον ίδιο) συμπεριέλαβαν έργα από το σύγχρονο ρεπερτόριο και η επιστημονική σειρά «Ομιλούν οι ειδικοί» που παρουσίαζε ο Κωστής Μεραναίος, είχαν ένα απρόβλεπτα μεγάλο ακροατήριο.

Ένα άλλο έργο του που έμεινε στην ιστορία, ήταν ο θεσμός του Φεστιβάλ ελαφρού Ελληνικού Τραγουδιού. Ένας θεσμός-στροφή στο ελληνικό τραγούδι και στην ιστορία του μια και μέσω αυτού καθιερώθηκαν πολλοί δημιουργοί και ερμηνευτές.

Ο Σπυρομήλιος έβλεπε την Μελίνα Μερκούρη στις θεατρικές της παραστάσεις. Μια χρονιά (1949-1950), που η Μελίνα έπαιζε στο θέατρο Τέχνης στην παράσταση «Άννα Λουκάστα» μίλησαν. Και έκαναν μια σχέση που τάραξε την Αθηναϊκή κοινωνία και κράτησε 7 χρόνια.

Η ίδια στην αυτοβιογραφία της έχει γράψει: «Ο αγαπημένος μου Πύρρος, ο πιο γοητευτικός, ο πιο κεφάτος, ο πιο ελκυστικός άντρας. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο έδωσα εξ ολοκλήρου την καρδιά μου, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς φόβους. Η αγάπη του, η συντροφιά του, είναι απ’ τους θησαυρούς της ζωής μου. Άρχισε να με φλερτάρει επίμονα. Του αντιστάθηκα. Απόρησα με τη δύναμη της αντίστασής μου, γιατί σε λίγο ήμουν τρελή γι' αυτόν. Μετά από ενάμιση χρόνο αντίστασης, υπέκυψα. Ήταν πιο ακαταμάχητος απ’ όσο ακλόνητη ήμουν εγώ. Αγαπιόμαστε εφτά χρόνια. Εφτά όμορφα χρόνια, γεμάτα διασκέδαση».

Το πρωί της 31 Μαρτίου το 1961, ο Σπυρομήλιος δεν πήγε στο ΕΙΡ. Εκείνο το πρωί η καρδιά του έπαψε να χτυπά σε ηλικία 48 χρονών.