Βασίλης Τσιτσάνης: «Ο καλύτερος μπουζουξής δεν ήταν ο Χιώτης!»

Με  αφορμή μια δήλωση του Βασίλη Τσιτσάνη ο λαϊκός σολίστας Γιάννης Σταματίου ή Σπόρος αποκαλύπτει μια κόντρα δύο μουσικών άγνωστη στο ευρύ κοινό

Βασίλης Τσιτσάνης: «Ο καλύτερος μπουζουξής δεν ήταν ο Χιώτης!»

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο Χιώτης αντιμετώπιζε σφοδρό ανταγωνισμό από άλλους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Εμείς γνωρίζουμε περισσότερο την κόντρα του με τον Μπέμπη αλλά υπήρχε κι ένας άλλος μπουζουξής που διεκδικούσε τα πρωτεία και είχε καταφέρει να χωρίσει το μουσικό σινάφι σε δύο στρατόπεδα.

Την καλλιτεχνική αυτή αντιπαλότητα μας τη μεταφέρει ο Γιάννης Σταματίου ή Σπόρος που εκείνη την εποχή έκανε τα πρώτα του βήματα ως σολίστας του μπουζουκιού.

«Θυμάμαι τότε εγώ δούλευα με τον Τατασόπουλο και τον Τζουανάκο και κάναμε εκπομπές στον ραδιοφωνικό σταθμό στη Ζαλοκώστα. Συναντιόμασταν εκεί με τον Χιώτη. Πηγαίναμε με ταξί όλοι μαζί. Μέσα στο ταξί μου έλεγε ο Χιώτης: "Τι είσαι; Τατασοπουλικός ή Χιωτικός;" Τότε οι μπουζουξήδες ήταν μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα. Άλλοι πήγαιναν με τον ένα και άλλοι με τον άλλο. Εγώ δούλευα με τον Τατασόπουλο και με έφερνε σε δύσκολη θέση. Δεν έπαυα όμως να λέω αυτό που πίστευα. Μπροστά, στα ίσια, τους έλεγα είμαι Χιωτικός. Χαρά ο Μανώλης!»

Το 1955 ο Γιάννης Τατασόπουλος ή Ντίλιγκερ όπως ήταν το παρατσούκλι του μετακόμισε στις ΗΠΑ και αποφάσισε να μείνει εκεί. Έτσι κάπως ατόνησε η μεγάλη μπουζουκομαχία της δεκαετίας του '50. Ωστόσο η φήμη του δεν ξεχάστηκε ποτέ και όταν κάποτε ρώτησαν τον Τσιτσάνη είχε δηλώσει: «Ο Γιάννης Τατασόπουλος είναι ο καλύτερος μπουζουξής μας!»