Το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» το είπε πρώτος ο Ζαμπέτας

Ο Γιώργος Ζαμπέτας μνημόνευσε την πατρίδα μετά το «Χρυσό μετάλλιο» στις Κάννες

Το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» το είπε πρώτος ο Ζαμπέτας

Ζυλ Ντασέν, Μελίνα Μερκούρη και Μάνος Χατζιδάκις υπήρξαν πρώτα θαμώνες στο μαγαζί που έπαιζε ο Ζαμπέτας και μετά συνεργάστηκαν μαζί του για το «Ποτέ την Κυριακή».

Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού είχε πρώτος από όλους προβλέψει την παγκόσμια επιτυχία για τα «Παιδιά του Πειραιά». Τον Δεκέμβρη του 1959 στο στούντιο ΑΛΦΑ στα Μελίσσια έγραψε απίστευτα σόλα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Χατζιδάκι, για τις ανάγκες της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή».

Όταν ήρθε η ώρα του φεστιβάλ των Καννών ο πρώτος που επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο ήταν ο Ζαμπέτας. Ο Ζαμπέτας ήταν κι αυτός που πρωταγωνίστησε με τις πενιές του στο μυθικό ελληνικό γλέντι που έλαβε χώρα στο Γαλλικό θέρετρο και με το «ρεσιτάλ» του έδωσε ένα προβάδισμα για τη διεθνή διάκριση της ταινίας.

Το πρωί της επομένης επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο από το ολονύκτιο γλέντι κοντοστάθηκε σ' ένα περίπτερο. Όλες οι Γαλλικές εφημερίδες τον είχαν φάτσα κάρτα με το μπουζούκι του. Συγκινημένος μονολόγησε κάτι σαν «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» που ξεστόμισε χρόνια μετά η Πατουλίδου στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.