"God Save the Queen": Έφτασε στο νούμερο 1, χωρίς να παίζεται από τα ραδιόφωνα

Το "God Save the Queen" είναι ένα τραγούδι του αγγλικού πανκ ροκ συγκροτήματος Sex Pistols.

"God Save the Queen": Έφτασε στο νούμερο 1, χωρίς να παίζεται από τα ραδιόφωνα

Κυκλοφόρησε ως το δεύτερο σινγκλ του συγκροτήματος και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο μοναδικό στούντιο άλμπουμ τους, "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols". Το τραγούδι γράφτηκε από τους Πολ Κουκ, Στιβ Τζόουνς, Τζον Λίντον και Γκλεν Μάτλοκ. Το single κυκλοφόρησε την ημέρα της 25ης επετείου της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως, ο Κουκ ανάφερε πως αυτό έγινε συμπτωματικά, και ότι δε γνώριζε για την επέτειο.

Οι στίχοι του δίσκου, καθώς και το εξώφυλλο, ήταν αμφιλεγόμενοι εκείνη την εποχή. Μετά την κυκλοφορία του, το τραγούδι απαγορεύτηκε τόσο από το BBC όσο και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Ραδιοφωνίας. Επιπλέον, οι μεγάλοι πωλητές Boots, WHSmith και Woolworths αρνήθηκαν να πουλήσουν τον δίσκο.

Ο αρχικός τίτλος για το τραγούδι ήταν "No Future", με τους ίδιους τους στίχους να αποτελούν μια γενική έκφραση της άποψης του συγκροτήματος για τη μοναρχία.

Το τραγούδι έφτασε στο Νο. 1 στα charts του NME στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο. 2 στο επίσημο UK Singles Chart όπως χρησιμοποιείται από το BBC. Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες από ορισμένους ότι τα charts αλλοιώθηκαν για να μην φτάσει το τραγούδι στο Νο. 1.

Ο τίτλος του τραγουδιού προέρχεται απευθείας από τον βρετανικό εθνικό ύμνο. Εκείνη την εποχή, ήταν πολύ αμφιλεγόμενο για την εξίσωση της βασίλισσας με ένα «φασιστικό καθεστώς» και για το στίχο «δεν υπάρχει μέλλον στα όνειρα της Αγγλίας».

Στις 7 Ιουνίου 1977 την ημέρα των εορτασμών του Αργυρού Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο McLaren είχε την ιδέα να τραγουδήσουν οι Sex Pistols το "God Save the Queen" από ένα σκάφος με το όνομα «Βασίλισσα Ελισάβετ» στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου κοντά στο Παλάτι του Ουέστμινστερ όπου διεξάγονταν οι μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια της βασίλισσας στον θρόνο.

Μετά από μια συμπλοκή ανάμεσα στον Jah Wobble (μελλοντικό μέλος της Public Image Ltd) και έναν εικονολήπτη, κλήθηκε η αστυνομία και όταν το σκάφος έδεσε συνελήφθησαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Malcolm McLaren που οργάνωσε το γεγονός, και πολλών άλλων μελών της ομάδας των Sex Pistols. Το επεισόδιο ήταν αρκετό για να ρίξει λάδι στο ήδη φλεγόμενο τραγούδι και να εκτοξεύσει τις πωλήσεις του στα ύψη.