"Satisfaction": Το έγραψε ο Κιθ Ρίτσαρντς στον ύπνο του...

«Satisfaction».Το τραγούδι γράφτηκε από τους Κιθ Ρίτσαρντς και Μικ Τζάγκερ και ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στον συναγωνισμό με τους Beatles. 

"Satisfaction": Το έγραψε ο Κιθ Ρίτσαρντς στον ύπνο του...

Η παραγωγή του τραγουδιού έγινε από τον μάνατζερ του συγκροτήματος Andrew Loog Oldham και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως single τον Ιούνιο του 1965 όπου γρήγορα ανέβηκε στην κορυφή των charts στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία, οι Rolling Stones δυσκολεύονταν να παίξουν το τραγούδι στους mainstream ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς οι στίχοι θεωρούνταν πολύ «σεξουαλικά υποβλητικοί».

Ο θρύλος λέει ότι ο Κιθ Ρίτσαρντς έγραψε το τραγούδι… στον ύπνο του ενώ βρισκόταν στη δεύτερη περιοδεία του συγκροτήματος στις ΗΠΑ. Δηλώνει ότι «ξύπνησε στη μέση της νύχτας» και ηχογράφησε στο κασετόφωνο μια παιχνιδιάρικη εκδοχή του εμβληματικού πλέον riff πριν ξανακοιμηθεί. Σε αυτό το κασετόφωνο, υπάρχει μια ηχογράφηση περίπου δύο λεπτών κιθάρας που χτυπάει πριν σταματήσει η μουσική, και μετά όπως είχε πει ο ίδιος «ροχαλίζω για τα επόμενα σαράντα λεπτά».

Όπως μάλιστα τόνισε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι ήταν κάτι αρκετά εμπορικό για να είναι ένα σινγκλ», ενώ ο Τζάγκερ είπε: «Ο Κιθ δεν το άκουσε σωστά. Ήταν πολύ κοντά σε αυτό και απλώς ένιωθε ότι ήταν ένα ανόητο είδος riff».

Αυτό που αμφισβητείται συνεχώς, ωστόσο, είναι η τοποθεσία της γραφής. Κάποιοι λένε ότι ήταν στο ξενοδοχείο Fort Harrison στο Clearwater της Φλόριντα, άλλοι λένε ένα σπίτι στο Chelsea, ενώ άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι γράφτηκε στο Hilton του Λονδίνου. Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Richards Life , ότι ο κιθαρίστας το έγραψε στο διαμέρισμά του στο St John’s Wood του Λονδίνου. Αλλά, για να προσθέσει σύγχυση, το "The Human Riff" είπε επίσης ότι ο Τζάγκερ έγραψε τους στίχους δίπλα στην πισίνα στο Clearwater μόλις τέσσερις ημέρες πριν ηχογραφηθεί το κομμάτι.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι στίχοι είναι πολύ ήμεροι. Αλλά το 1965, πριν από 55 χρόνια, η παλαιότερη γενιά σοκαρίστηκε από τις σεξουαλικές αναφορές και τις αιχμές στον καπιταλισμό,

Γίνονται αναφορές σε όλο το "Satisfaction" στη σεξουαλική επανάσταση, με τον συγκεκριμένο όρο «η αντίδραση του κοριτσιού», προφανώς μια αναφορά σε ένα κορίτσι που ήθελε να κάνει σεξ. Το τραγούδι τελειώνει επίσης με μια κραυγή «ικανοποίησης» σαν να ήθελε να προσφέρει το τελευταίο καρφί στους λογοκριτές.

Ο Τζάγκερ είπε κάποτε για το κομμάτι, «Ήταν το τραγούδι που έκανε πραγματικά τους Rolling Stones, μας άλλαξε από ένα άλλο συγκρότημα σε μια τεράστια μπάντα… Έχει έναν πολύ πιασάρικο τίτλο. Έχει ένα πολύ πιασάρικο riff κιθάρας. Έχει υπέροχο ήχο κιθάρας, που ήταν πρωτότυπο εκείνη την εποχή. Και αιχμαλωτίζει ένα πνεύμα της εποχής, το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε αυτού του είδους τα τραγούδια».