"Achilles Last Stand": Το έγραψε ο Ρόμπερτ Πλαντ μετά από τρακάρισμα στη Ρόδο

Στις 4 Αυγούστου 1975 ο Ρόμπερτ Πλαντ έπεσε θύμα τροχαίου στη Ρόδο. Μετά από αυτό έγραψε το Achilles Last Stand.

"Achilles Last Stand": Το έγραψε ο Ρόμπερτ Πλαντ μετά από τρακάρισμα στη Ρόδο

Ανάμεσα, σε δύο σταθμούς της περιοδείας των Led Zeppelin, ο Ρόμπερτ Πλαντ πήρε την οικογένειά του και ήρθε για διακοπές στη Ρόδο. Νοίκιασαν ένα αυτοκίνητο, αλλά σε μια εκδρομή τράκαραν και το αστυνομικό ρεπορτάζ της εποχής έλεγε πως οι γονείς απεγκλωβίστηκαν με σοβαρά τραύματα: ο Πλαντ είχε σπάσει, μεταξύ άλλων, τον αστράγαλο και τον αγκώνα του. Η Μορίν έπαθε διάσειση, κάταγμα στο κρανίο, κατάγματα στο πόδι της και τη λεκάνη, ενώ είχε τραύματα και στο πρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος της δισκογραφικής των Zeppelin πέταξε στη Ρόδο με μισθωμένο τζετ, με όλο τον εξοπλισμό και δύο γιατρούς, για να εξασφαλίσει πως η οικογένεια θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται αλλά και για να τη μεταφέρει πίσω στην Αγγλία. Η μπάντα άφησε αιχμές για «ανεπαρκείς ιατρικές εγκαταστάσεις» στη Ρόδο και ο ίδιος είπε: «Αν δεν είχαμε τα χρήματα να πετάξουμε κατευθείαν για την Αγγλία για την καλύτερη ιατρική φροντίδα, είμαι σίγουρος πως η γυναίκα μου δεν θα ζούσε αυτή τη στιγμή. Μετά το τρακάρισμα κοίταξα τη Μορίν και νόμιζα πως δεν ανέπνεε. Ήταν σε τραγική κατάσταση.

Δεν υπήρχε ασθενοφόρο να μας μεταφέρει στο νοσοκομείο, μας φόρτωσαν σε ένα αγροτικό με φρούτα. Ήταν τόσο χαμηλό που το πόδι μου σερνόταν στο έδαφος. Ήταν απαίσιο. Αν υπήρχε κι άλλη καθυστέρηση, είμαι σίγουρος πως η γυναίκα μου θα είχε πεθάνει».

Ο μάνατζερ των Led Zeppelin Peter Grant και ο δικηγόρος τους Steve Weiss ανακοίνωσαν την ακύρωση της υπόλοιπης περιοδείας στις ΗΠΑ, που ήταν προγραμματισμένη για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ήδη είχαν πουληθεί 110.000 εισιτήρια για το Oakland Stadium.

Λέγεται πως εκείνο το δύσκολο διάστημα πάνω σε καροτσάκι έγραψε το "Achilles Last Stand", που για πολλούς είναι το κορυφαίο τραγούδι του συγκροτήματος, καλύτερο και από το "Stairway to Heaven".

Κάποιοι είπαν πως το ατύχημα ήταν η αρχή αρνητικών συμβάντων για τον Plant. Δύο χρόνια μετά, κι ενώ το συγκρότημα βρίσκεται και πάλι σε περιοδεία, πέθανε ο γιός του Karac από λοίμωξη, ενώ εκείνος βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Έτσι και αυτή η περιοδεία έμεινε στη μέση. Ζητώντας να γίνει σεβαστό το πένθος του απομονώνεται με την οικογένειά του και σκέφτεται μήπως έχει έρθει η ώρα για τους Led Zeppelin να ρίξουν αυλαία.

Τελικά η μπάντα ξαναβρίσκεται το 1978 για να δουλέψει πάνω στο τελευταίο της άλμπουμ, το "Through the Out Door". Στον δίσκο περιλαμβάνεται ο φόρος τιμής του Plant στον γιο του, το "All My Love".

Με πληροφορίες από το www.hellasdirect.gr