Ένας τραγουδιστής είπε όχι στον Μίκη Θεοδωράκη

Κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση συνεργασίας με τον Μίκη Θεοδωράκη

Ένας τραγουδιστής είπε όχι στον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι αναμφίβολα το grand name στην ελληνική μουσική. Πολύπλευρη προσωπικότητα που ακουμπά την πολιτική και τον πολιτισμό με την ίδια βαρύτητα, ο Μίκης υπήρξε πρεσβευτής της χώρας για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σήμερα που ο μύθος του έχει κατασταλάξει και συνεχίζει να ακτινοβολεί απαραμείωτα, αξίζει κανείς να αποτιμήσει ξανά την συμβολή του στα νεοελληνικά μουσικά δρώμενα.

Ο Θεοδωράκης ήταν από τους πρώτους που διέκριναν τους θησαυρούς της λαϊκής μουσικής, τον βοήθησαν ίσως κι οι πολιτικές του αντιλήψεις. Προσπάθησε να μπολιάσει τους λαϊκούς δρόμους με τα πολύτιμα κοιτάσματα της μοντέρνας ποίησης από τον Σεφέρη και μετά. Αξιοποίησε λαϊκούς σολίστες και τραγουδιστές και δημιούργησε ένα στιβαρό λαϊκότροπο έργο που μας εμπνέει μέχρι σήμερα.

Η ακτινοβολία του ήταν τέτοια ώστε θα ήταν δύσκολο να πιστέψουμε πως κάποιος τραγουδιστής θα αρνιόταν ποτέ να συνεργαστεί μαζί του.

Κι όμως ένας κορυφαίος λαϊκός ερμηνευτής απέρριψε ευγενικά την πρόταση συνεργασίας με τον μεγάλο συνθέτη. Ο Στράτος Διονυσίου στα χρόνια του '80 ήταν ο ορισμός του λαϊκού βάρδου, έχοντας διαγράψει μια πολυκύμαντη καριέρα τριών δεκαετιών. Ο Θεοδωράκης του πρότεινε τότε να συνεργαστούν αλλά ο Στράτος σταθμίζοντας τα όρια και την φυσιογνωμία της φωνής του αρνήθηκε ευγενικά την εξόχως τιμητική πρόταση του Μίκη.

Ο γιος του Διονυσίου, ο Στέλιος, περιγράφει το μοναδικό αυτό επεισόδιο ως εξής:

Εγώ ξέρω ότι κάποτε ήταν να γίνει μια συνεργασία με τον μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη και του είπε «Δάσκαλε σε εκτιμώ, σε σέβομαι, είσαι ο καθηγητής μας, αλλά σου ζητώ συγγνώμη διότι αυτά τα τραγούδια δε μπορώ να τα πω. Εγώ έχω μάθει να υπηρετώ άλλου στυλ τραγούδια, πιο λαϊκού ρεπερτορίου. Να πω για τη γυναίκα, για τον έρωτα, για την καψούρα να το πω έτσι…». Αρνήθηκε με πάρα πολύ ωραίο τρόπο, γιατί είναι ο μεγαλύτερος συνθέτης που έχουμε στην Ελλάδα και σίγουρα καταλαβαίνεις ότι ο Στράτος το έκανε γιατί θεωρούσε ότι αυτά τα τραγούδια δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του, δεν του ταιριάζουν ερμηνευτικά.

Θα είχε ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον να έχουμε σήμερα έστω και μια μίνι συνεργασία Διονυσίου-Θεοδωράκη όπως θα ήταν σημαντικό ο Θεοδωράκης να είχε εμπιστευτεί ορισμένα του τραγούδια στον Γαβαλά και στην Πόλυ Πάνου στα πρώτα χρόνια της ακμής του.