Όταν ο Θεοδωράκης τα έχωσε στους μουσικούς της ΕΡΤ: «Εσείς τι τέχνη δημιουργήσατε;»

Στο περιθώριο της ιστορικής συναυλίας στο Κεντρικόν το 1961 ο Θεοδωράκης τα είπε ένα χεράκι στους δυσκοίλιους μουσικούς της ελαφράς ορχήστρας του ΕΙΡ

Όταν ο Θεοδωράκης τα έχωσε στους μουσικούς της ΕΡΤ: «Εσείς τι τέχνη δημιουργήσατε;»

Η συμμετοχή της ελαφράς ορχήστρας του ΕΙΡ, σημερινής ΕΡΤ, στην ιστορική συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρον Κεντρικόν το 1961 θα μπορούσε να εκληφθεί και ως γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στους κλασικούς και τους λαϊκούς, διαφορών αισθητικής φύσεως.

Ωστόσο η συνύπαρξη των επιφανών λαϊκών τραγουδιστών και μουσικών της εποχής εκείνης με τους σπουδαγμένους μουσικούς της ορχήστρας του ΕΙΡ έμελλε να προκαλέσει πλήθος παρεξηγήσεων εκτός σκηνής, από τις οποίες η πιο γνωστή είναι η άρνηση των μουσικών να παίξουν με σολίστα τον Μανώλη Χιώτη. Το παράδοξο ήταν μάλιστα ότι οι μουσικοί αυτοί συνεργάζονταν με τον Χιώτη στα νυχτερινά μαγαζιά αλλά στο Θέατρον Κεντρικόν θεώρησαν ότι «κάνουν τέχνη».

Είδε κι έπαθε να τους πείσει ο Θεοδωράκης να δεχτούν στην παρέα τους τον λαμπρό σολίστα του λαϊκού μας τραγουδιού.

Σαν να μην έφτανε αυτό είχαν ζητήσει προηγουμένως να περάσουν από οντισιόν Καζαντζίδης και Μπιθικώτσης προκειμένου να τους επιτραπεί να τραγουδήσουν στη συναυλία. Τρέλες του Θεού! Στο κλίμα της έντασης που δημιουργήθηκε ο Μπιθικώτσης κατέρρευσε από το άγχος και την αγωνία. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν έξαλλος με την συμπεριφορά της ελαφράς ορχήστρας του ΕΙΡ

Στο τέλος της συναυλίας τον πιάνει κατά μέρος ένας από τους μουσικούς και του λέει:

«Κύριε Θεοδωράκη, εσείς είστε νέος άνθρωπος, γαλουχημένος με τους ήχους της σοβαρής μουσικής. Τι δουλειά έχετε με αυτούς τους αμόρφωτους;»

Ο Μίκης δεν άντεξε άλλο και παρακάμπτοντας την έμφυτη ευγένειά του, πέρασε στην αντεπίθεση: «Για πείτε μου τώρα, κύριε Τάδε μου, εσείς που κατακρίνετε αυτούς τους αμόρφωτους. Εσείς τι τέχνη δημιουργήσατε;»

«Δεν σας καταλαβαίνω, κύριε Θεοδωράκη. Εγώ είμαι ένας διπλωματούχος μουαικός, ένας εκτελεστής...»

«Ακριβώς, όταν λοιπόν θα γράψετε την πρώτη νότα που θα αξίζει να την ακούσει ο κόσμος, ελάτε πάλι να μου ξαναπείτε για αυτούς τους αμόρφωτους!»