To FBI έψαξε τους στίχους του "Louie Louie" των Kingsmen

Tα ακατάληπτα λόγια του "Louie Louie" των Kingsmen προκάλεσαν την παρέμβαση του FBI...

To FBI έψαξε τους στίχους του "Louie Louie" των Kingsmen

Το "Louie Louie" των Kingsmen είναι ένα κομμάτι-θρύλο στην ιστορία της ροκ μουσικής και γράφτηκε από τον Richard Berry το 1955. Κυκλοφόρησε το 1957 στη δεύτερη πλευρά του single "You are my sunshine". Το τραγούδι βασίζεται στη μελωδία "El Loco Cha Cha" που διαδόθηκε από τον αρχηγό του συγκροτήματος René Touzet και είναι ένα παράδειγμα αφρο-κουβανικής επιρροής στην αμερικανική λαϊκή μουσική.

Λίγα χρόνια αργότερα ο συνθέτης πούλησε 750 δολάρια τα δικαιώματά του προκειμένου να καλύψει τα έξοδα του γάμου του. Το 1963 ηχογραφήθηκε από τους Kingsmen, η ηχογράφηση κόστισε μόλις 50 δολάρια και έγινε με μια μόνον εκτέλεση, που έμεινε στην ιστορία

Περίπου στη μέση του κομματιού και πριν τελειώσει το σόλο της κιθάρας, ο τραγουδιστής ξεκινά νωρίτερα, σταματά και το κενό καλύπτεται με ένα γύρισμα του ντράμερ. Δεν υπήρχαν χρήματα για να ξαναγραφτεί και έμεινε όπως ήταν...

Η ηχογράφηση όπως ήταν αναμενόμενο δεν ήταν καλή λόγω του φτηνού κόστους και δεν ακούγονται καθαρά οι στίχοι. Έτσι ξεκίνησε μια έντονη φημολογία ότι πίσω από τα ακατάληπτα λόγια κρύβονται βωμολοχίες που περιγράφουν τον ναυτικό να κάνει έρωτα με την κοπέλα του. Οι νέοι ενθουσιάστηκαν με τους υποτιθέμενους «κρυφούς» στίχους, οι γονείς εξοργίστηκαν και πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές δεν το έπαιζαν...Ο Dave Marsh έγραψε ότι η διαμάχη των στίχων «αντανακλούσε τη νηπιακή σεξουαλικότητα της χώρας» και «εξασφάλισε την αιώνια διαιώνιση του τραγουδιού», ενώ ένας άλλος συγγραφέας το ονόμασε «την απόλυτη έκφραση της νεανικής εξέγερσης».

Στις 8 Φεβρουαρίου 1964 μπήκε στο χορό το FBI, έπειτα από επιστολές εξαγριωμένων και ανήσυχων γονέων και πρόσφερε 1.000 δολάρια σε όποιον θα κατάφερνε να διακρίνει τις βωμολοχίες πίσω από τους στίχους του. Μετά από έρευνα δύο ετών και σε μια αναφορά 120 σελίδων, το FBI κατέληξε πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό πίσω από τους στίχους. Το τραγούδι «ήταν ακατανόητο σε όποια ταχύτητα κι αν ακουγόταν». Παραδόξως, το FBI δεν ήρθε ποτέ σε επικοινωνία με τον Jack Ely, τον άνθρωπο πίσω από το μικρόφωνο των Kingsmen.

Εκτός από τους Kingsmen, έχει εκτελεστεί από τους Paul Revere & the Raiders (1963), The Beach Boys (1964), Otis Redding (1964), The Angels (1964), The Kinks (1964), The Sandpipers (1966), Travis Wammack (1966), The Sonics (1966), Mongo Santamaria (1967), Frank Zappa and the Mothers of Invention (1967), Iggy Pop (1972), Patti Smith (1975), Motörhead (1978), Bruce Springsteen (1978), Black Flag (1981).

Ο Iggy Pop άρχισε να ερμηνεύει το "Louie Louie" «με τη δική του εκδοχή των βρώμικων στίχων» το 1965 ως μέλος των Iguanas. Αργότερα με τους Stooges και ως σόλο ερμηνευτής, ηχογράφησε πολλές εκδοχές του τραγουδιού. Ως «νονός του πανκ», ενέπνευσε πολλούς διαδόχους της πανκ ροκ, συμπεριλαμβανομένων πολλών με τις δικές τους εκδοχές καθώς το τραγούδι έγινε «ζωντανό βασικό στοιχείο για πολλά πανκ-ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1970».