Ο Βασίλης Καζούλης ξέχασε την «Φανή», όταν παντρεύτηκε...

O Bασίλης Καζούλης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το «Ξέχνα ρε Μπίλι τη Φανή», που αναφέρεται σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, έναν ανεκπλήρωτο έρωτα του τραγουδοποιού που τον έβαλε όμως στον χάρτη της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο Βασίλης Καζούλης ξέχασε την «Φανή», όταν παντρεύτηκε...

Ένας φίλος του Σταμάτη Σπανουδάκη, τον παρακάλεσε να ακούσει κάτι τραγούδια που έγραψε ένας φίλος του. Ο Σπανουδάκης τους παρέπεμψε στον παραγωγό του Άγγελο Σφακιανάκη, που πήγε στη Θεολογική και άκουσε τον Ανδρέα Αργυρόπουλο και τον Βασιλη Καζούλη που έπαιζε κιθάρα και έγραφε τα τραγούδια. Του άρεσαν και πήρε μια demo κασέτα, απ όπου ξεχώριζε η «Φανή».

Όπως θυμάται ο Σφακιανάκης «Συμφωνήσαμε για τις ηχογραφήσεις να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες. Έπρεπε όμως πριν από όλα να πείσω τους γονείς του Βασίλη που τον σπούδασαν Οικονομικά και θα τους το γύρναγε σε τραγουδοποιός. Το είχα ξανακάνει αυτό με την Ελευθερία κι έτσι είχα έτοιμα επιχειρήματα. Τους έπεισα. Χτύπησα την πόρτα στο studio 111 και ήρθε η ώρα της Φανής. Ο Θανάσης πείραξε την εισαγωγή του Βασίλη και της έδωσε το hook! Έπαιξε ο Γιάννης Χατζής τύμπανα πάνω στα προγραμματισμένα αλλά το τραγούδι αγρίευε. Τα καταργήσαμε και πρότεινε ένα ωραίο ντέφι. Ήρθε κι ο Μαγκλάρας και έκανε ένα φοβερό σόλο. Κάτι μου έλειπε και όταν ήρθε η Σοφία Νοητή για δεύτερες φωνές της είπα κι έκανε αυτό το νεραϊδένιο φωνητικό στα ρεφρέν. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι μουσικοί πήραν κάτι συμβολικό, ο λογαριασμός είχε φτάσει στα ύψη. Άρχισε η γκρίνα και οι καυγάδες και ο δίσκος δεν είχε τελειώσει. Σταματήσαμε τις ηχογραφήσεις. Τα χρέη φώναζαν κι ο δίσκος έμενε στο συρτάρι.

Μία κασέτα όμως έφτασε στα χέρια του Σαββόπουλου στα πλαίσια της εκπομπής «Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι», και έτσι ο Βασίλης και η Φανή έκαναν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο πριν κυκλοφορήσουμε... Επιτέλους κυκλοφορήσαμε τον Οκτώβρη του 1987!

Η Φανή αγαπήθηκε first sight! Άρχισε να παίζετε παντού χωρίς να παρακαλέσουμε ή να πληρώσουμε κανένα. Κάπου εκεί με κάλεσε ο Κυριάκος Μαραβέλιας και πήγα στην Λύρα παραγωγός. Στο studio Sierra λέει ο στιχουργός Ανδρέας Σπυρόπουλος στον μαέστρο Νάκη Πετρίδη «Ρε μαέστρο το άκουσες αυτό το τραγούδι: "Ξέχνα ρε Μπίλλυ την Φανή…". Ναι απαντά ο Νάκης πολύ ωραίο! Θα το περάσω στο πρόγραμμα!».

Από το 1987 και μέχρι σήμερα η «Φανή» στάθηκε αδύνατο να ξεχαστεί. «Έρχεται» και «ξανάρχεται» τραγουδισμένη από τον Βασίλη Καζούλη και βέβαια τους πολλούς φίλους του ανά την Ελλάδα, αποτελώντας «σήμα κατατεθέν» του.

Είναι υπαρκτό πρόσωπο η Φανή; Πάντως… «δεν τη λέγανε Φανή» απάντησε με νόημα ο δημιουργός του τραγουδιού. Αναφέρεται όμως σε πραγματική ιστορία που εκτυλίσσεται όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, για μια καλλονή από τη Νότια Ρόδο, που ήταν ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Καζούλη. Της είχε κάνει χιλιάδες προτάσεις γάμου. Πάντα όμως λάμβανε αρνητική απάντηση. Σε μία συναυλία του στο Cafe Santan στον Βόλο κάποιος τον ρώτησε τι απέγινε η Φανή. Κι εκείνος μ' ένα θλιμμένο ύφος απάντησε: «Παντρεύτηκε».