Το «Born To Be Wild», καθιέρωσε τον όρο «Heavy Metal»

Τον Ιανουάριο του 1968 οι Steppenwolf κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο το όνομά τους. Ο δίσκος αυτός περιλάμβανε μεταξύ άλλων το «Born To Be Wild», το οποίο περιγράφεται από πολλούς ως το τραγούδι που καθιέρωσε τον όρο «Heavy Metal».

 

Το «Born To Be Wild», καθιέρωσε τον όρο «Heavy Metal»

Mε το στίχο «Heavy Metal thunder», το «Born To Be Wild» πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο τραγούδι που χρησιμοποίησε τον όρο Heavy Metal στη μουσική, βαπτίζοντας έτσι το νεοεμφανιζόμενο και αναδυόμενο τότε υποείδος της Hard Rock.

O στίχος αναφέρεται όμως είτε στο βάρος της μοτοσικλέτας είτε σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο και όχι σε είδος μουσικής. Πρωτύτερα ο όρος «heavy Metal» είχε χρησιμοποιηθεί στη λογοτεχνία και συγκεκριμένα στο μυθιστόρημα «The Soft Machine» (1961) του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα William Burroughs.

Το «Born To Be Wild» γράφτηκε από τον Καναδό τραγουδοποιό Mars Bonfire, ο οποίος δεν ήταν μέλος των Steppenwolf αλλά των παλαιών Sparrows. Ο Mars Bonfire εμπνεύστηκε το τραγούδι καθώς περπατούσε μία μέρα στη Hollywood Boulevard. Εκεί είδε μία αφίσα που έγραφε «Born To Ride» και έδειχνε μία μοτοσικλέτα να εκτοξεύεται έξω από τη γη όπως ένα ηφαίστειο με όλη τη λάβα και τη φωτιά γύρω του. Εκείνη την εποχή ο Bonfire μόλις είχε αγοράσει το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα μικρό μεταχειρισμένο Ford Falcon. Όλο αυτό το σκηνικό τού έδωσε την ιδέα για έναν τύπο που οδηγώντας μοτοσικλέτα ένιωθε την ίδια αίσθηση ελευθερίας και χαράς που ένιωσε και ο Bonfire αποκτώντας το πρώτο του αυτοκίνητο και έχοντας τη δυνατότητα να οδηγήσει τον εαυτό του οπουδήποτε επιθυμούσε.

Αρχικά το «Born To Be Wild» πέρασε απαρατήρητο. Οι υπεύθυνοι της Leeds Music το πήραν μαζί με κάποια άλλα τραγούδια που τους έδωσε ο Mars Bonfire, χωρίς να δώσουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Το «Born To Be Wild» προσφέρθηκε σε διάφορα συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και στους Human Expression, αλλά απορρίφθηκε. Όμως οι Steppenwolf το ξεχώρισαν και όπως λέει ο ίδιος ο Bonfire: «Ήταν περισσότερο εύνοια της τύχης παρά επίτευγμα».

Στην αρχική του μορφή, ήταν μία folk μπαλάντα για τη ζωή στον ανοιχτό δρόμο. Όμως καθώς οι Steppenwolf επεξεργάστηκαν το τραγούδι, επιτάχυναν το ρυθμό του, άλλαξαν την ενορχήστρωση, προσέδωσαν μία αγριάδα και τελικά αυτό που προέκυψε είναι αυτό το δυναμικό και αθάνατο κλασικό ροκ τραγούδι.

Κυκλοφόρησε τελικά σε single τον Ιούνιο του 1968. Το τραγούδι βρήκε γρήγορα ανταπόκριση τόσο στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς όσο και στο κοινό, με το riff της κιθάρας και στο αρμόνιο, τα οποία πρακτικά εξωθούν τους οδηγούς να… προκαλέσουν τα ραντάρ ταχύτητας...

Τον Αύγουστο του 1968, το «Born To Be Wild» έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. Αργότερα έφτασε στο Νο 30 της Μεγάλης Βρετανίας (όπου κυκλοφόρησε το 1969). Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 1 στον Καναδά, Νο 13 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 16 στο Βέλγιο, Νο 20 στην Αυστρία και Γερμανία και Νο 32 στην Ολλανδία.

Το 1969, ακούστηκε στην ταινία «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (Easy Rider), με τους Dennis Hopper και Peter Fonda να υποδύονται τους μηχανόβιους που οδηγούν από το Λος Άντζελες στη Νέα Ορλεάνη. Ο Peter Fonda, ο οποίος ήταν και παραγωγός της ταινίας, ήθελε αρχικά τους Crosby, Stills and Nash να κάνουν το soundtrack αλλά ήταν φανερό ότι το τραγούδι των Steppenwolf ταίριαζε απόλυτα στην ταινία. Αντίθετα από το άλμπουμ και από το single, το «Born To Be Wild» ακούγεται στο soundtrack συνοδευόμενο από τους ήχους των μοτοσικλετών ως εισαγωγή (στην ίδια ταινία ακούστηκε και άλλο τραγούδι των Steppenwolf, το «The Pusher»).

Συντέλεσε στη σύνδεση του τραγουδιού με τις μοτοσικλέτες γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως μουσική υπόκρουση που συνοδεύει την εμφάνιση κάποιου μοτοσικλετιστή ή ατόμου με επαναστατική, αχαλίνωτη ή χίπικη συμπεριφορά (Ο παραγωγός του τραγουδιού, Gabriel Mekler, σκοτώθηκε το 1977 σε ηλικία 35 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα με μοτοσικλέτα).