Γιώργος Ζαμπέτας: «Με αυτά τα 5 τραγούδια έγινε ο Καζαντζίδης».

Ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο αγαπημένος σολίστας στα στούντιο της δεκαετίας του ’60, είχε γνώμη για όλους και για όλα ακόμα και για τον φίλο του, τον Στέλιο Καζαντζίδη.  

Γιώργος Ζαμπέτας: «Με αυτά τα 5 τραγούδια έγινε ο Καζαντζίδης».

Ο Γιώργος Ζαμπέτας υπήρξε μια αναγκαία συνθήκη για τα στούντιο στη «χρυσή εποχή» του λαϊκού τραγουδιού». Ο δεξιοτέχνης με την χαρακτηριστική πενιά που όλοι αναγνωρίζουμε συμμετείχε σε αμέτρητες ηχογραφήσεις και γνώριζε καλά τις φωνητικές δυνατότητες όλων των τραγουδιστών.

Σε πολλές συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στο «φαινόμενο Καζαντζίδης» με ατάκες όπως
: «Τον άκουσα και μου έφυγε το μπουζούκι από τα χέρια», «Είναι μεγάλη σημαία».

Όμως ο Ζαμπέτας δεν μιλούσε ποτέ στον βρόντο και του άρεσε να παραθέτει στοιχεία. Στενοί συνεργάτες του είχαν την τύχη να τον ακούσουν να ορίζει την καριέρα του Στέλιου με 5 και μόνο τραγούδια. «Ακόμα κι αυτά να είχε πει, ρε σεις, θα ήταν ο Καζαντζίδης που ξέρουμε», είχε δηλώσει ο μεγάλος συνθέτης και λαϊκός σολίστας.

Σύμφωνα με τον Ζαμπέτα λοιπόν τα πέντε κορυφαία τραγούδια του Στέλιου ήταν το τραγούδι «Όλα είναι ένα ψέμα» σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, το «Αυτή η νύχτα μένει», το « Όποια και να’ σαι» του Απόστολου Καλδάρα, το «Κουρασμένο Παλικάρι» των Χατζιδάκι-Γκάτσου και το «Σαββατόβραδο» των Θεοδωράκη-Λειβαδίτη.

Την εποχή που τα έλεγε αυτά για τον Καζαντζίδη είχαν ήδη συνεργαστεί για τα δύο μεγάλα τραγούδια του που ερμήνευσε ο Στέλιος στα χρόνια του ‘ 60. («Με το βοριά» και «Μεσάνυχτα πού θα σε βρω») αλλά ο Ζαμπέτας είχε το τακτ και την εξυπνάδα να μην τα συμπεριλάβει στην κορυφαία πεντάδα.