Η πρόκληση του Νταλάρα και η απάντηση του Λοΐζου με το «Αχ χελιδόνι μου»

Το 1971 ήταν μια παραγωγική χρονιά για τον Μάνο Λοΐζο, που απάντησε και σε πρόκληση του Γιώργου Νταλάρα με το "Αχ χελιδόνι μου"

Η πρόκληση του Νταλάρα και η απάντηση του Λοΐζου με το «Αχ χελιδόνι μου»

Το 1971 ο Γιώργος Νταλάρας είπε στο Μάνο Λοΐζο: “Είσαι μεγάλος, αλλά Κουγιουμτζής δεν είσαι”. Τότε ο Λοΐζος μέσα σε λίγες ημέρες μελοποιεί στο ύφος του Κουγιουμτζή το παρακάτω πασίγνωστο και αντιδικτατορικό τραγούδι του Λευτέρη Παπαδόπουλου και κερδίζει το στοίχημα και τις καρδιές μας:

"Αχ χελιδόνι μου πώς να πετάξεις / σ΄ αυτόν το μαύρο τον ουρανό

αίμα σταλάζει το δειλινό / και πώς να κλάψεις και πώς να κλάψεις / αχ χελιδόνι μου"

Το τραγούδι "Αχ! χελιδόνι μου", σε μουσική του Μάνου Λοΐζου, ηχογραφήθηκε - για πρώτη φορά - από τον Γιώργο Νταλάρα. Ήταν 1971 και ήταν σ' ένα προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή, με τίτλο "Ο μέτοικος", που περιείχε συνθέσεις των Λοΐζου, Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Μουστακί κ.ά.

Σε παλιότερη διήγησή του o Γιώργος Νταλάρας θυμήθηκε πώς γεννήθηκε το τραγούδι. Από μια, ας πούμε, κόντρα του με το Λοΐζο. "Λόγω της σχέσης μας, τον πείραζα πάντα. "Κεφάλα", του έλεγα, "ό,τι και να κάνεις δεν θα γράψεις ποτέ ένα τραγούδι σαν του Κουγιουμτζή"! Ο Μάνος τον θαύμαζε. Λάτρευε το εύρος των μελωδιών του που περιέχουν κάτι από τον Θεοδωράκη και τον Τσιτσάνη μαζί. Μια μέρα ήρθε και μου είπε: "Κάτσε τώρα να ακούσεις!". Μου έβαλε να ακούσω το "Αχ! χελιδόνι μου". Συγκλονίστηκα. Ήταν σαν να άκουγα ένα τραγούδι του Κουγιουμτζή. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ήμουν η αιτία για να γράψει μια τέτοια μελωδία...".

Η σχέση του Νταλάρα με το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου δε σταμάτησε εκεί. Τους βρίσκουμε αργότερα σε δύο δίσκους του ερμηνευτή με τεράστιες πωλήσεις

"Τα τραγούδια μου", από ζωντανή ηχογράφηση στον "Ορφέα" τον Ιανουάριο του 1983 και "Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου", από ζωντανή ηχογράφηση στο "Αττικόν" το Μάρτιο του 1991.

Μετά το Νταλάρα, η Χαρούλα Αλεξίου συμπεριέλαβε το "Αχ! χελιδόνι μου" σε δύο δίσκους της. Το 1991 στο cd "Ένα φιλί του κόσμου" και το 2007 σ' ένα "Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο".

Τι ήταν το "Ένα φιλί του κόσμου"; Ένα live άλμπουμ, που μαζί με τα αγαπημένα τραγούδια της ερμηνεύτριας, συνυπήρχαν δύο σε δική της μουσική και στίχους (το πασίγνωστο "Για ένα Tango" και το τρυφερότατο "Τραγούδι του χελιδονιού") καθώς και η επανεκτέλεση του τραγουδιού "Κράτα για το τέλος" (σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Ηλία Κατσούλη), που πρωτόπε ο Θαλασσινός στο δίσκο του "Αστρανάμματα", εν έτει 1996.

Με πολιτικές αναφορές για το "μαύρο ουρανό" της εποχής, που ξεπερνούν το χρόνο και καθιστούν το εν λόγω τραγούδι ένα λυρικό λυγμό προσωπικού αδιεξόδου. Με την ερώτηση του στιχουργού "κι όσοι μιλούσαν για λυτρωμό / πες μου πού πήγαν;" να μην έχει απαντηθεί ακόμα...

Το τραγούδησε και η Δήμητρα Γαλάνη, με την πολύ ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση του Γιώργου Ζαχαρίου. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια μοναδική παράσταση, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2004 και αποτυπώθηκε στο cd "Επί σκηνής".

Μια ιστορία με το "Αχ χελιδόνι μου" στις φυλακές του Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της χούντας, διηγήθηκε ο Βασίλης Ράπανος (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τότε φυλακισμένος για την αντιδικτατορική του δράση) στην εκπομπή της ΝΕΤ "Η άλλη όψη". Στις 21 Ιουνίου 2012, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου αναγκάστηκε για λόγους υγείας να αρνηθεί τη θέση, πριν ακόμα ορκιστεί