Ο φοιτητής Δημήτρης Μητροπάνος: Τον άφησε ο Μίκης, τον περιμάζεψε ο Ζαμπέτας

Από την αφιλόξενη αγκαλιά του Μίκη Θεοδωράκη, ο Μητροπάνος βρέθηκε στο πάλκο με τον Ζαμπέτα. Νεαρός φοιτητής, παντελώς άγνωστος δούλευε και δεν πληρωνόταν.

Ο φοιτητής Δημήτρης Μητροπάνος: Τον άφησε ο Μίκης, τον περιμάζεψε ο Ζαμπέτας

Κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό. Στα απομνημονεύματά του ο Ζαμπέτας αφιερώνει μια παράγραφο σε εκείνη την πρώτη δύσκολη περίοδο για τον Δημήτρη Μητροπάνο.

"Τον Μητροπάνο τον έφερε από το χωριό ο θείος του να τον δώσει στον Θεοδωράκη, να πει τραγούδια κι ο Μίκης τον ξεπέταξε. Τον πήρε σε δυο τρεις συναυλίες για να βγάλει την κομμουνιστική του υποχρέωση, και τον παράτησε. Κι ήταν φοιτητής, κι ήρθε σε μένα και τον έβαλε να δουλέψει και πάτησα πόδι και πάτησα πόδι στο μαγαζί να τον πληρώνουνε γιατί ο μαγαζάτορας δεν τον ήθελε... Τότε δίνω και στον βλάχο τον Μητροπάνο, κάτι τραγούδια. Και να 'σου ανεβαίνει κι αυτός. Είπε το πρώτο του τραγούδι, μα τι τραγούδι: τη Θεσσαλονίκη. Μπαμ, ο Δημητράκης, απάνω ο Δημητράκης".

Η Θεσσαλονίκη σε στίχους Ηλία Ηλιόπουλου και μουσική Γιώργου Ζαμπέτα, ηχογραφήθηκε το 1971 με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο και αποτέλεσε την αρχή στη λαμπρή διαδρομή του μεγάλου ερμηνευτή.