Καζαντζίδης: Πώς γράφτηκαν οι «βαλίτσες» που τον έκαναν διάσημο

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο δημοφιλέστερος και για πολλούς ο καλύτερος τραγουδιστής μας. Οι "βαλίτσες" του Γιάννη Παπαϊωάννου που τον ανέδειξαν έχουν τη δική τους ιστορία.

Καζαντζίδης: Πώς γράφτηκαν οι «βαλίτσες» που τον έκαναν διάσημο

Ο Παπαϊωάννου αναφέρεται λεπτομερώς στο τραγούδι που άνοιξε το δρόμο στον "τραγουδιστή του λαού". "Έπαιζα τότε, το 1949 με 1950 στην "Τριάνα" του Χειλά. Κάποιος από την κομπανία είχε προηγούμενα με τον Χειλά. Δεν τα πήγαινε καλά. Ένα βράδυ πριν αρχίσει η δουλειά παρεξηγηθήκανε.

Όλο το βράδυ που παίζαμε στο πάλκο έλεγε αυτός ότι, "Θα πάρω τις βαλίτσες μου και θα φύγω από το μαγαζί". Το είπε πενήντα φορές μέχρι να σκολάσουμε. Μου μπήκε μια ιε΄δεα για τις Βαλίτσες που έλεγε αυτός. Έγραψα μόνο μια λέξη. Έγραψα στο πακέτο με τα τσιγάρα: "Βαλίτσες!"

Το ΄δωσα στον στιχουργό Μάνεση και το έφτιαξε... Από τις βαλίτσες ξεκίνησε αυτό το τραγούδι και μαζί μ' αυτό ήταν τυχερό να ξεκινήσει και ο Καζαντζίδης!... Αγώνας τότε για να το τραγουδήσει, αγώνας, καυγάδες με την εταιρία.

Δεν τον ήθελε. Και τους είπα αν δεν σας κάνει αυτός δεν σας κάνω κι εγώ! Αυτό τους κλόνισε γιατί ήμουν φιρμάρα τότες και μου πέρναγε σε όλα! Και είχε επιτυχία, ωραίο ζεμπέκικο και το λέει τρέλα! Όταν βγήκε ο δίσκος όλοι νόμιζαν πως τραγουδάει ο Τσαουσάκης. Κανείς δεν γνώριζε τον Στέλιο ούτε οι άνθρωποι της δουλειάς μας".