Ντιρλαντά: Η δόξα των σφουγγαράδων και ο Σαββόπουλος στο σκαμνί

Ένα τραγούδι και μια δίκη που πήρε την μπουκιά από το στόμα του Σαββόπουλου. Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση...

Ντιρλαντά: Η δόξα των σφουγγαράδων και ο Σαββόπουλος στο σκαμνί

Από τη μεγάλη παράδοση των σφουγγαράδων έφτασε στις διεθνείς τηλεοπτικές οθόνες ως σουξέ μεγατόνων από τα χείλη της Δαλιδά και όχι μόνο. Στο μεταξύ το είχε κάνει επιτυχία ο Σαββόπουλος το 1969 μέσα από το άλμπουμ το "Περιβόλι του Τρελού", την εποχή που αναζητούσε να διευρύνει τα όρια του ελληνικού τραγουδιού εισάγοντας παραδοσιακά όργανα και σκοπούς αλλά και ναΐφ ήχους που αγαπήθηκαν πολύ.

Το τραγούδι ο Νιόνιος το άκουσε από τη Δόμνα Σαμίου και η απρόσμενη ανταπόκριση του κοινού έλκυσε νέους μνηστήρες. Για την ακρίβεια ένας Καλύμνιος σφουγγαράς ο Καπετάν Παντελής Γκινής, ο επιλεγόμενος και Ντιρλαντάς, είχε ηχογραφήσει με την Σαμίου το τραγούδι στην δεκαετία του '60 και ανέβηκε στην Αθήνα διεκδικώντας την πατρότητα ενός τραγουδιού που μέχρι εκείνη τη στιγμή εθεωρείτο παραδοσιακό. Υποτίθεται ότι το τραγουδούσαν τα πληρώματα των σουγγαράδικων, για να κρατούν ξύπνιους τους βουτηχτές και να τους προστατεύουν από την καταραμένη "νόσο των δυτών" στους βυθούς των θαλασσών. Στη δίκη που ακολούθησε ο Καλύμνιος καπετάνιος ισχυρίστηκε ότι το έγραψε έχοντας αλιεύσει το σκοπό από τα νερά της Μπαρμπαριάς όπου έφταναν οι Καλύμνιοι για τα σφουγγάρια και επιστρέφοντας ολοκλήρωσε τη δημιουργία του, προσθέτοντας στίχους με ονόματα υπαρκτών ανθρώπων και διάσημα τοπωνύμια του νησιού.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σαββόπουλου και ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι αυτό είναι παραδοσιακό και το άκουγε από παλιά στα ψαράδικα. Όταν κλήθηκε να αποδείξει τη σχέση του με τη θάλασσα ο Μπάρμπα Γιάννης παρουσίασε μια παμπάλαια άδεια στο όνομά του με την ένδειξη "Αλιεύς".

Η δίκη ωστόσο χάθηκε για τον Σαββόπουλο, όταν ο Γκινής έφερε στο δικαστήριο σχεδόν όλο το νησί κι όλοι αυτοί κατέθεσαν ότι ήταν παρόντες τη στιγμή που το έγραψε ο Καπετάνιος. Το γεγονός ότι ο ενάγων κατάφερε να ταυτίσει πρόσωπα και τόπους με το οικείο περιβάλλον του νησιού του βάρυνε περισσότερο στο δικαστήριο, που κατοχύρωσε το τραγούδι στο όνομά του. Ο καπετάνιος Παντελής Γκινής πέθανε σχετικά γρήγορα αλλά η οικογένειά του συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα από το περίφημο Ντιρλαντά.