Ποιος συνθέτης έκοψε το ποτό στοv Ζαμπέτα

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 φαίνεται πως ο νεαρός Γιώργος Ζαμπέτας έπινε κάτι περισσότερο από το κανονικό. Ευτυχώς για αυτόν ένας συνεργάτης του τον φρονίμεψε...

Ποιος συνθέτης έκοψε το ποτό στοv Ζαμπέτα

Ο Ζαμπέτας διηγείται το επεισόδιο με τον δικό του γλαφυρό τρόπο: "Ήταν μια μέρα του 1952, παίζαμε σ' ένα μαγαζί που λεγότανε Γωνιά της Αθήνας. Εγώ τότε ήμουν το μπουζουκάκι του και με πήρε και μου λέει πάμε να σε κεράσω καφεδάκι. Εκείνα τα χρόνια ήτανε το Βυζάντιο ένα καφενείο στο Κολωνάκι στο οποίο συχνάζανε οι μεγαλύτερες διασημότητες της νύχτας.

Κάτσαμε να πιούμε καφέ και μου λέει ρε μάγκα θα σου πω κάτι αλλά δεν θέλω να με παρεξηγήσεις. Με έβλεπε που κατέβαινα στις παρέες κι έπεινα κανένα ποτό χορεύανε κανένα ζεμπεκάκι...

Θα σου δώσω μια συμβουλή, μου λέει, κι αν θέλεις τήρησέ την. Απ' ό,τι βλέπω θα κάνεις καριέρα. Η συναλλαγή που κάνεις και πίνεις κάποια μέρα θα σε χρεώσει πολύ. Όταν γίνεσαι με το ποτό ένα και με τους θαμώνες, αποχτούνε δικαιώματα και θα ρθούνε απάνω και θα σε ξεφτιλίσουν στο σανίδι.

Αυτό ήταν από το 1952, το αμάρτημά μου είναι ο καφές και κανένα τσιγάρο στη χάση και στη φέξη. Τα έβαζα και με αυτούς που μας έφερναν στο σπίτι ποτά για δώρο. Τι είναι αυτό, ρε Ρούλα, ρωτούσα τη γυναίκα μου. Για πότες μας περνάνε; Δεν μπορούσανε να φέρουν κάνα φαγητό ή γλυκό του κουταλιού;"

Τη συμβουλή αυτή του την έδωσε ο Γιώργος Μητσάκης τον καιρό που δούλευαν μαζί οι δυο τους με την Άννα Χρυσάφη. Ο Ζαμπέτας όχι μόνο την τήρησε κατά γράμμα αλλά την μετέδιδε με τη σειρά του στους νέους τραγουδιστές: Να μην πίνουν και να κρατούν αποστάσεις από τους θαμώνες.

(Κατερίνα Γ. Ζαμπέτα, "βαθιά στη θάλασσα θα πέσω", επιμέλεια Γιώργος Τσάμπρας, εκδόσεις Άγκυρα)