Όταν ο Τσιτσάνης κατέβηκε στην Αθήνα για να... υποδεχτεί τον βασιλιά!

Το 1935 ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επέστρεφε στο θρόνο του και ο νεαρός Βασίλης Τσιτσάνης ήρθε από τα Τρίκαλα για να τον υποδεχτεί.

Όταν ο Τσιτσάνης κατέβηκε στην Αθήνα για να... υποδεχτεί τον βασιλιά!

* Πηγή εικόνας: Μουσείο Τσιτσάνη | Ο Βασίλης Τσιτσάνης σε νεαρή ηλικία

Από το 1924 μέχρι το 1935 η χώρα ζούσε την Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία, ώσπου το 1935 το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Κονδύλη επανέφερε τον Γεώργιο Β' και τη μοναρχία. Ο Γεώργιος Β' ευνόησε με την σειρά του το Μεταξικό καθεστώς κι έτσι η χώρα οδηγήθηκε στον πόλεμο με επικεφαλής τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

Η παλινόρθωση της μοναρχίας γιορτάστηκε δεόντως από τους υποστηρικτές της και για να λαμπρύνουν την υποδοχή του βασιλιά, έδωσαν την δυνατότητα στους Έλληνες να ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς από οποιοδήποτε σημείο της χώρας με το μισό εισιτήριο.

Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για τον αδέκαρο νεαρό Βασίλη Τσιτσάνη που ονειρευόταν να κάνει σπουδές Νομικής στην πρωτεύουσα να στοιβαχτεί στα ειδικά δρομολόγια της υποδοχής και να κατέβει για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα. Στις λιγοστές αποσκευές του κουβαλούσε και τα πρώτα του τραγούδια που είχε συνθέσει από την ηλικία των 15 χρόνων, μεταξύ των οποίων και την περίφημη "Καλαμπακιώτισσα".

Ο Τσιτσάνης έπαιζε ήδη μπουζούκι και λίγο βιολί, μπήκε αμέσως στο σινάφι των μουσικών και δύο χρόνια αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία ODEON, κάνοντας τον πρώτο του δίσκο. Μια μεγάλη σταδιοδρομία προμηνυόταν για τον ίδιο αλλά και για το λαϊκό τραγούδι.

Και να φανταστεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν από το μειωμένο εισιτήριο της υποδοχής του βασιλιά, για τον οποίο ο νεαρός Τρικαλινός αδιαφορούσε παντελώς. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110