Ο Μανώλης Χιώτης μεγάλωσε σε καφέ σαντάν και έμαθε μουσική με σφυρίχτρα

Ο Χιώτης, ο μεγαλύτερος σολίστας του λαϊκού τραγουδιού ξεκίνησε από μια σφυρίχτρα, σφυρίζοντας τη μουσική του μέσα στο καφέ σαντάν της μητέρας του.

Ο Μανώλης Χιώτης μεγάλωσε σε καφέ σαντάν και έμαθε μουσική με σφυρίχτρα

Μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων, ο Μανώλης Χιώτης το πέρασε στο Ναύπλιο, από όπου καταγόταν η μητέρα του Μαρία. Δραστήρια και δαιμόνια διατηρούσε το πιο αριστοκρατικό καφέ σαντάν στην πόλη με τις κοπέλες προσελκύοντας τους παραλήδες της περιοχής.

Καρέζη - Χατζηφωτίου: Ο Μπιθικώτσης είπε «εσείς οι δύο τι κάνετε;» και τραγούδησε στον γάμο τους

Ο μικρός Μανώλης μεγάλωσε σαν πασάς μέσα στα χάδια και τις αγκαλιές των κοριτσιών βαθιά επηρεασμένος από το πατρικό πρότυπο. Ο πατέρας του ο Διαμαντής Χιώτης ήταν ρεμπέτης και μπεσαλής, διαβόητος νταής, που έφτασε κάποτε στο φόνο. Οι γονείς του Χιώτη δεν τα πήγαιναν καλά, κυρίως γιατί ο πατέρας του ερχόταν στα χέρια με τους πελάτες του μαγαζιού.

Η μουσική μίλησε για πρώτη φορά στην ψυχή του Μανώλη μέσα από μια σφυρίχτρα που του αγόρασε η μητέρα του ύστερα από επίμονη απαίτησή του. Πάνω σε αυτή σκάρωσε τις πρώτες του μελωδίες, στη συνέχεια προσπάθησε να φτιάξει αυτοσχέδια όργανα μέχρι που έπιασε στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα αγορασμένη από του Γαϊτάνου στη στοά Αρσακείου.

Όταν τον άκουσε να παίζει μπουζούκι ο Στράτος Παγιουμτζής ενθουσιάστηκε τόσο ώστε τον πήγε κατευθείαν στην Κολούμπια όπου υπέγραψε συμβόλαιο ως "διευθύνον πρίμο όργανον".

Το 1938 "χτύπησε" σε δίσκο το τραγούδι "Το χρήμα δεν το λογαριάζω" που ερμήνευσε ο Παγιουμτζής κι έγινε μεγάλη επιτυχία. Ο Χιώτης ήταν μόλις 17 χρονών. Μια μεγάλη καριέρα μόλις ξεκινούσε.