Παπαϊωάννου: Ο αστυνόμος, το χασίσι και οι ρεμπέτες

«Για λέγε εσύ Βαμβακάρη, λέει του Μάρκου ο Μουσχουντής. Να σας πω, απαντάει ο Μάρκος: εγώ θέλω λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο για να τα κάνω χαρμάνι! Εγώ και ο Στράτος μόλις ακούσαμε έτσι μας καπήκανε τα πόδια…» 

Παπαϊωάννου: Ο αστυνόμος, το χασίσι και οι ρεμπέτες

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου στην αυτοβιογραφία του «Ντόμπρα και σταράτα», αφηγείται ένα περιστατικό με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Νίκο Μουσχουντή που κυνηγούσε τους κομμουνιστές αλλά λάτρευε τους ρεμπέτες και το τραγούδι τους. Πρωταγωνιστούν ο ίδιος, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Στράτος Παγιουμτζής.

«Όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη ήρθανε κάτι χωροφύλακες στο μαγαζί ένα βράδυ και μας είπανε ότι μόλις σκολάγαμε ήθελαν να μας δούνε. Πήγαμε στο τμήμα και εκεί μας είπανε ότι την άλλη μέρα θα ξαναπάμε για να μας μιλήσει ο διοικητής… Σκεφθήκαμε ότι θα μας θέλανε για καμιά ιστορία με τεκέδες και τέτοια, γιατί ο Μάρκος και ο Στράτος πήγαιναν κάθε μέρα.

Τέλος μας πάνε στο γραφείο του Μουσχουντή. Μας κοιτάει για λίγη ώρα ο Μουσχουντής χωρίς να μιλάει. Ρωτάει, ποιοι είσαστε εσείς; Του είπαμε, αλλά ξέραμε ότι μας ήξερε καλά. Πούλαγε παραμύθι. Ανοίγει τότε ένα συρτάρι και βγάζει δυο κομμάτια χασίσι και τ’ ακουμπάει πάνω στο τραπέζι! Εμείς κόκκαλο! Από ποιο κομμάτι θέλετε να σας δώσω; ρωτάει ο Μουσχουντής. Πήρα εγώ το λόγο και είπα εμείς, κύριε Διοικητά δεν έχουμε πάρε δώσε με τέτοια, εμείς είμαστε καλλιτεχνες και κοιτάμε τη δουλειά μας... Εσύ τι λες; ρωτάει το Στρατο. Κι αυτός τα ίδια που απάντησα εγώ.«Για λέγε εσύ Βαμβακάρη, λέει του Μάρκου ο Μουσχουντής. Να σας πω, απαντάει ο Μάρκος: εγώ θέλω λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο για να τα κάνω χαρμάνι! Εγώ και ο Στράτος μόλις ακούσαμε έτσι μας καπήκανε τα πόδια. Αλλά ο Μουσχουντής έβαλε τα γέλια. Πάρτα Μάρκο και τα δυο και καλή διασκέδαση...»