Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: Ο Σαλονικιός - Ο παράνομος που έγινε μύθος

Η ιστορία του ωραίου νταβατζή που έγινε θρύλος στον υπόκοσμο του '60 και του ΄70 συμπυκνώθηκε σε ένα παρωνύμιο: Σαλονικιός

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: Ο Σαλονικιός - Ο παράνομος που έγινε μύθος

Η δεκαετία του '80 ήρθε να μυθοποιήσει ό,τι αποκήρυξαν οι αμέσως προηγούμενες. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς κάποιοι άνθρωποι απέκτησαν διαστάσεις μύθου με μια ζωή το λιγότερο αμφιλεγόμενη.

Η ιστορία του ωραίου νταβατζή που έγινε θρύλος στον υπόκοσμο του '60 και του ΄70 συμπυκνώθηκε σε ένα παρωνύμιο: Σαλονικιός. Ο γενειοφόρος νταής από την Κατερίνη λεγόταν Γιάννης Γκιουλόβας και από τα μέσα του '60 πονοκεφάλιαζε την Αστυνομία πρώτα στην Θεσσσαλονίκη και έπειτα στην Αθήνα με τα καμώματά του.

Ο νεαρός άντρας ήταν καταζητούμενος και εις βάρος του εκκρεμούσαν μια στοίβα εντάλματα σύλληψης. Ο ίδιος κατάφερνε να διαφεύγει ζώντας τη ζωή που ονειρευόταν: ιππόδρομος, χαρτοπαικτικές λέσχες, κορίτσια που τον υπηρετούσαν με κάθε τρόπο, διασκέδαση στα νυχτερινά μαγαζιά της εποχής. Εκβίαζε μαγαζάτορες, πόρνες, τραγουδίστριες, προκαλούσε τους αστυνομικούς. Δρούσε στα όρια του θράσους και της παρανομίας.

Το ραντεβού με τον θάνατο ο Σαλονικιός το έδωσε σε μια χαρτοπαικτική λέσχη στην Κυψέλη. Ένας αστυνομικός ευρισκόμενος εν αμύνη τον πυροβόλησε στο στήθος κι ο Σαλονικιός εξέπνευσε καθ' οδόν προς το Γενικό Κρατικό. Λίγα χρόνια μετά τον θυμήθηκε η δισκογραφία της εποχής.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος απαθανάτισαν το σύντομο πέρασμα του Σαλονικιού από αυτό τον κόσμο προσδίδοντάς του ένα λούστρο μάλλον υπερβολικό. Το τραγούδι τους ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, που από ό,τι φαίνεται γνώριζε προσωπικά τον νταή της νύχτας: "Αιντε κάντε όλοι στην πάντα να 'βγει να χορέψει ο Σαλονικιός"!

Άιντε, κάντε όλοι στην μπάντα
να βγει να χορέψει, ο Σαλονικιός

Άιντε, κάντε του λεζάντα
την βραδιά να κλέψει, ο Σαλονικιός

Οι μπαγλαμάδες ν' αρχίσουν τσιφτετέλια
ν' ανάψουνε τα τέλια, ολοταχώς

Και τα μπουζούκια να κάψουν το πατάρι
χορεύει και γουστάρει, ο Σαλονικιός

Γλέντι όμορφο και φίνο
φούντωσε κι απόψε, ο Σαλονικιός

Άιντε, στην υγειά του πίνω
να 'ναι πάντα ωραίος, ο Σαλονικιός
Οι μπαγλαμάδες...

Άιντε, κάντε όλοι στην μπάντα
γέμισε την πίστα, ο Σαλονικιός
Οι μπαγλαμάδες...

Άιντε, κάντε όλοι στην μπάντα
γέμισε την πίστα, ο Σαλονικιός