Όταν η Βάσω Μώραλη έγινε η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ποδοσφαιρικό αγώνα στην ιστορία

Στις 19 Ιουνίου του 1983, η δημοσιογράφος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, Βάσω Μώραλη έγραψε χρυσή ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που κάλυψε με τη φωνή της ποδοσφαιρικό παιχνίδι, το Εθνικός – Παναχαϊκή.

Όταν η Βάσω Μώραλη έγινε η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ποδοσφαιρικό αγώνα στην ιστορία

Στις 19 Ιουνίου του 1983, η 22χρονη Ελληνίδα Βάσω Μώραλη έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο, που μετέδωσε μεταδίδει ζωντανά ποδοσφαιρικό αγώνα, την αναμέτρηση Εθνικός Πειραιώς-Παναχαϊκή για λογαριασμό της ΕΡΤ.

«Θυμάμαι τελείωνε το πρωτάθλημα, προτελευταία αγωνιστική θαρρώ. Ήταν 19 Ιουνίου του 1983. Επιλέχθηκε το ματς Εθνικός – Παναχαϊκή.

Θα έκανα τη μετάδοση από μπουθ στο Καραϊσκάκη. Δεν το είχαμε προαναγγείλει. Το ανακοίνωσε ξαφνικά ο Ηρακλής Κοτζιάς. Μια γυναίκα θα είναι στη μετάδοση!

Πήρα τις συνθέσεις. Οι τεχνικοί με ενθάρρυναν, αν και δεν είχα τρακ. Ήμουν στο αγαπημένο μου γήπεδο με την υπέροχη θέα που είχε το παλιό Καραϊσκάκη.

Με έβγαλαν στον αέρα στην αρχή και μετά πριν τελειώσει το ημίχρονο. Οι τεχνικοί μου έλεγαν να συνεχίσω, όλα πήγαιναν καλά.

Στο ημίχρονο με κοιτούσαν από τα διπλανά μπουθ, εξεπλάγησαν!

Επειδή η φωνή μου δεν είναι η τυπική γυναικεία, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν όντως ήταν γυναίκα αυτή που μετέδιδε!

Μπήκαν τα γκολ, τα μετέδωσα, τελείωσε ο αγώνας και φύγαμε. Όταν γύρισα στο γραφείο, ο Ηρακλής (Κοτζιάς) και ο (Παντελής) Τρωγάδης με αγκάλιασαν και με φίλησαν.

Μέχρι να βραδιάσει δεχτήκαμε ένα κύμα από τηλεφωνικές κλήσεις. Ήταν συνάδελφοι που ήθελαν να μου πάρουν συνέντευξη, από τη Μεσημβρινή, την Ελευθεροτυπία, τα Νέα.

Την επόμενη μέρα ήρθε ο Σκυλάκος από τα Νέα να με φωτογραφίσει και να κουβεντιάσουμε, η Έλλη Στάη από μια άλλη εφημερίδα. Η Απογευματινή με έβαλε στο πρωτοσέλιδο με φωτογραφία. Ο Σωτηρακόπουλος μου είπε ότι το BBC μετέδωσε πώς για πρώτη φορά γυναίκα έκανε μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Το ίδιο και ο Σπύρος Μεταξάς από τη Ρώμη. Το είχαν πει στη RAI.

Από τότε με εμπιστευόντουσαν σχεδόν κάθε εβδομάδα, εκτίμησαν την προσπάθειά μου. Πήγαινα στα ματς του Εθνικού και κυρίως στη Νέα Σμύρνη. Μάλιστα, ο κόσμος νόμιζε ότι ήμουν Πανιώνιος. Μετά ήρθε η Ριζούπολη, η Νέα Φιλαδέλφεια, το ΟΑΚΑ, που το μοιραζόντουσαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Όσο περνούσε ο χρόνος κέρδιζα την εμπιστοσύνη τους με έστελναν σε ευρωπαϊκά ματς, στην Εθνική», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της για εκείνη την ιστορική ημέρα.

Η είδηση, μάλιστα, έγινε πρώτο θέμα σε μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ στο αγγλικό περιοδικό Shoot δημοσιεύτηκε άρθρο με ρεπορτάζ για την παγκόσμια πρωτιά που σημείωσε η Ελληνίδας δημοσιογράφος.

Ακούστε την περιγραφή της σε αναμέτρηση το 1997:

Η Βάσω Μώραλη είναι γέννημα – θρέμμα Μακεδόνισσα. Μεγάλωσε στη Νικήσιανη Παγγαίου Καβάλας. Με γονείς μετανάστες στη Γερμανία, σπούδασε Δημοσιογραφία και Νομικά στην Αθήνα, εργαζόμενη παράλληλα ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και στην ΕΡΤ.
Υπηρέτησε στην ΕΡΤ επί 30 χρόνια συνολικά ως δημοσιογράφος και στέλεχος Τμημάτων και Εκπομπών, ενώ διεύθυνε και τον Περιφερειακό Σταθμό ΕΡΑ Καβάλας αναμορφώνοντάς τον ριζικά.

Για επαγγελματικούς λόγους ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, καλύπτοντας δημοσιογραφικά σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις για την ΕΡΤ.
Μετανάστευσε στην Αυστραλία για συνολικά οκτώ χρόνια, όπου και ολοκλήρωσε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία της ως Διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης Αυστραλίας SBS (το οποίο επίσης ανανέωσε εκ βάθρων).
Έχει επιμεληθεί ή/και συγγράψει σειρά βιβλίων για την Ομογένεια της Αυστραλίας. Στην Αυστραλία σπούδασε επίσης Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διαφήμιση, ενώ παρακολούθησε διεθνούς επιπέδου Σεμινάρια για Διοίκηση Προσωπικού (Management).
Επί δεκαετίες μετέφερε τη φωνή και τον παλμό των εργαζομένων και επαγγελματιών, των ανθρώπων της ελληνικής περιφέρειας, των φιλάθλων και των αθλητών, αλλά και των Αποδήμων Ελλήνων μέσα από τα μικρόφωνα και τις σελίδες των Μέσων Ενημέρωσης -όπου εργάστηκε σε Ελλάδα και Αυστραλία. Από δρόμους και χώρους εργασίας, από αγροτικά μπλόκα ή περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες, από διαδηλώσεις και δημόσιες εκδηλώσεις ή τελετές, από γήπεδα κι από θαλάσσιες αγωνιστικές διαδρομές δίπλα σε κορυφαίους αθλητές μας κι από τόσα άλλα που κάλυψε σε 36 χρόνια μάχιμης και έντιμης δημοσιογραφίας.
Δίδαξε επί έξι χρόνια στο πρώτο Δημόσιο ΙΕΚ Δημοσιογραφίας, στο Χαλάνδρι.
Τιμήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (κι από άλλους φορείς) για την «πολύχρονη και σημαντική προσφορά» της στην Αθλητική Δημοσιογραφία. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Δημοσιογράφων/AIPS, ενώ υπήρξε και μέλος της Ένωσης Αυστραλών Δημοσιογράφων/ΜΕΑΑ.
Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, για σειρά ετών άσκησε και τη Δικηγορία ως μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καβάλας.
Με την πολιτική ασχολήθηκε ενεργά από τη μαθητική και φοιτητική της ηλικία (από τις τάξεις της ΠΑΣΠ), ενώ υπήρξε και δραστήριο μέλος του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του ’80 (ως μέλος της ΕΓΕ). Είναι ενεργό μέλος εθελοντικών ομάδων στον γενέθλιο τόπο της – όπου κατοικεί μόνιμα τα τελευταία 18 χρόνια. Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά της εντάσσονται τα εθνικά μας θέματα και η μελέτη της τοπικής και γενικής Ιστορίας, καθώς και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη σύγχρονη Ευρώπη υπό το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος.
Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι η Βάσω Μώραλη ασχολήθηκε με έμφαση με το «Μακεδονικό Ζήτημα», για το οποίο ξεκίνησε να γράφει συστηματικά από τα 22 της χρόνια, στα 1983, όταν κανείς στην Ελλάδα δεν έδινε την παραμικρή σημασία σ’ αυτό που… ερχόταν με μαθηματική ακρίβεια.

Είναι παντρεμένη με τον επίσης δημοσιογράφο -ηπειρωτικής καταγωγής- Κώστα Γιωτάκη.