Ντράζεν Πέτροβιτς: Τριάντα χρόνια χωρίς τον «Μότσαρτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια, γράφτηκε με αίμα η τελευταία συμφωνία του "Μότσαρτ" του ευρωπαϊκού μπάσκετ, του Ντράζεν Πέτροβιτς, που υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.

Ντράζεν Πέτροβιτς: Τριάντα χρόνια χωρίς τον «Μότσαρτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Το καλοκαίρι του 1993, μετά από την καλύτερη σεζόν του στο NBA και τον αποκλεισμό των Νετς στον πρώτο γύρο από τους Καβαλίερς, ο Πέτροβιτς ταξίδεψε στην Ευρώπη, ώστε να ενσωματωθεί στην εθνική ομάδα Κροατίας ενόψει ενός αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 1993.

Σκεφτόταν σοβαρά την αποχώρηση του από τους Νετς, απογοητευμένος από την τεταμένη κατάσταση ανάμεσα σε εκείνον και τους, όπως πίστευε, ζηλόφθονες συμπαίκτες του, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι Νετς δεν του είχαν κάνει ακόμη πρόταση για ανανέωση του συμβολαίου του.

Είπε, ακόμη, σε Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι η έλλειψη αναγνώρισης στο πρωτάθλημα τον είχε κάνει να σκέφτεται να αφήσει τελείως το NBA και να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα. Μάλιστα, αργότερα φημολογήθηκε ότι ο Πέτροβιτς είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κατ' ισχυρισμόν του, του προσέφερε υπογεγραμμένο συμβόλαιο με κενούς τους όρους ποσού αμοιβής.

Μετά το παιχνίδι, το οποίο έγινε στη Γερμανία, ο παίκτης αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κροατία μαζί με τους συμπαίκτες του και παρά τις προειδοποιήσεις του Στόγιαν Βράνκοβιτς, ξεκίνησε το ταξίδι με ιδιωτικό όχημα.

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς σκοτώθηκε ως επιβάτης σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη βρεγμένη άσφαλτο του Autobahn 9 στο Ντένκεντορφ (κοντά στην πόλη Ίνγκολστατ, στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας), στις 17:20 περίπου στις 7 Ιουνίου, 1993 τεσσερισήμισι μήνες πριν από τα 29α γενέθλια του. Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας του Ίνγκολστατ, εκείνο το απόγευμα, ένα διερχόμενο φορτηγό προσέκρουσε στην οδική διαχωριστική νησίδα.

Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του φορτηγού, το οποίο προσέκρουσε στο διαχωριστικό για να σταματήσει τελικά και να μπλοκάρει και τις 3 λωρίδες κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Μόναχο.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ένα Volkswagen Golf δεύτερης γενιάς, το οποίο μετέφερε τον κοιμισμένο Πέτροβιτς στη θέση του συνοδηγού, προσέκρουσε στο φορτηγό, σκοτώνοντας μόνον αυτόν και αφήνοντας την οδηγό - Κλάρα Ζάλαντζι, μοντέλο από τη Γερμανία, με την οποία ο Πέτροβιτς ήταν ερωτευμένος - και μια Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια, η οποία καθόταν στα πίσω καθίσματα, με σοβαρούς μόνο τραυματισμούς.

Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η ορατότητα εκείνη τη στιγμή ήταν περιορισμένη και ότι ο Πέτροβιτς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.