1928: Όταν ο τιμωρημένος Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Πάσχα στη Λεωφόρο!

Το Πάσχα του 1928 οι ποδοσφαιριστές τσούγκριζαν αυγά στην σέντρα του γηπέδου! Αφορμή η διεξαγωγή του «Κυπέλλου Πάσχα», το οποίο κατέκτησε ο Ολυμπιακός κερδίζοντας στο γήπεδο της Λεωφόρου τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Μικτή Βένους- Σπάρτα Μπεογκράντσκι! 

1928: Όταν ο τιμωρημένος Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Πάσχα στη Λεωφόρο!

Στην Ελλάδα από την Πασχαλιά του ’28, τσούγκριζαν πασχαλινά αυγά στην σέντρα. Σημείο αναφοράς το Κύπελλο του Πάσχα. Το τουρνουά που έκανε την πρώτη του σέντρα στις 14 Απριλίου 1928 και συνεχίστηκε με διακοπές έως το 1964. «Έλληνες! Παρακολουθήσατε τους αγώνας εις τους οποίους κρίνεται το ελληνικόν ποδόσφαιρον...», έγραφε χαρακτηριστικά η πρώτη αφίσα της νέας διοργάνωσης, που έφερε την υπογραφή του ΠΟΚ. Ηταν τότε, που οι φίλαθλοι στις κερκίδες αλλά και οι αρχηγοί των δύο ομάδων τσούγκριζαν αυγά στη σέντρα. Εκείνος που θα επικρατούσε είχε δικαίωμα να διαλέξει εστία, όπως συμβαίνει με το κέρμα.

Μέρες, που φίλαθλοι του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναικού, μοιράζονταν το ίδιο μαξιλαράκι στην ξύλινη εξέδρα ή όρθιοι στηριζόταν ο ένας πάνω στον ώμο του άλλου για να βρουν καλύτερη θέση ορατότητας, ενώ οι παίκτες συζητούσαν για τις κοινές αγωνίες τους, στο καφενείο και την ταβέρνα.

Ολα ξεκίνησαν, όταν η ΕΠΟ πριν ξεκινήσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (1927-28), τιμώρησε τον Ολυμπιακό, με αιχμή το θέμα διαχείρισης των εισιτηρίων και διέταξε τα υπόλοιπα σωματεία να μην αγωνίζονται μαζί του ούτε σε φιλικά. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν υπάκουσαν, στάθηκαν δίπλα του και προχώρησαν μαζί του στη διοργάνωση φιλικών αγώνων. Συνέπεια, η διαγραφή και των τριών.

Εκείνοι όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά αμέσως, το Φθινόπωρο του 1927, δημιούργησαν το Π.Ο.Κ. («συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας προς εξυπηρέτησιν των συμφερόντων των σωματείων τούτων, θέσαντες συνάμα και ποινικήν ρήτραν 50.000 δρχ. δια τον αθετούντα την υπόσεχεσίν του Σύλλογον»), ένα σύμφωνο εμπορικού χαρακτήρα των τριών δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά, προσφέροντας τα αρχικά τους (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη για την ΑΕΚ) στην ονομασία. Σκοπός, διοργάνωση αγώνων- τουρνουά και εξελίχθηκε σε μακροχρόνια συνεργασία των τριών ομάδων, που διαλύθηκε το 1963.

Μέχρι τότε πρόλαβαν την διοργάνωση 23 Κυπέλλων Πάσχα (πολυνίκης ο Ολυμπιακός με 11), αλλά και άλλων τουρνουά, όπως το Κύπελλο των Χριστουγέννων και το Κύπελλο του Σεπτεμβρίου .

Οι αγώνες γίνονταν πάντα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κατάμεστη από χιλιάδες φιλάθλους, συμμετείχαν οι τρεις του ΠΟΚ και προσκαλούσαν ξένες εμπορικές ομάδες από Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία. Μοιράζονταν τα έξοδα φιλοξενίας καθώς και τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Στο πρώτο Κύπελλο Πάσχα, προσκλήθηκαν, η ισχυρή Μπεογκράτσκι από την Γιουγκοσλαβία και μία μικτή παικτών της πρώην πρωταθλήτριας Ρουμανίας, Βένους και της Σπάρτα, αμφότερες από το Βουκουρέστι. «Το Πασχαλινόν Πρωτάθλημα, υπήρξεν ένας θρίαμβος δια το ελληνικόν ποδόσφαιρον», έγραψε τότε η «Βραδυνή».

Μεγάλος νικητής στο πρώτο πασχαλινό τουρνουά, αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός. Νικώντας την ΑΕΚ (4-1), τον Παναθηναϊκό (3-1), τη Μικτή Βένους- Σπάρτα (5-1) και στον «τελικό» της 23 Απριλίου, λίγες, μόλις, ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Κόρινθο, την Μπεογκράντσκι (3-0).

Το "Κύπελλο Πάσχα" κράτησε έως το 1964. Είχε αρχίσει ήδη η Α' Εθνική (από το 1959-60), η αντιπαλότητα είχε "φουντώσει" και το ποδόσφαιρο ήταν ημιεπαγγελματικό, ενώ οι ομάδες είχαν αρχίσει να παίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης, στο Βαλκανικό Κύπελλο.

Στο Κύπελλο Πάσχα του 1964 και στον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ο Κώστας Νεστορίδης των «κιτρινόμαυρων» πέτυχε ένα γκολ το οποίο ακυρώθηκε. Στο γήπεδο ξέσπασαν βίαια επεισόδια και έτσι, αφού ακόμα το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού, υπό τον φόβο της εμφάνισής τους αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί ξανά το Κύπελλο Πάσχα.

Από το 1928 έως το 1964 με κάποιες διακοπές, το "Κύπελλο Πάσχα" έχει μείνει ως μια ωραία ιστορία ενός άλλου ποδοσφαίρου στις ημέρες μας.

Στο τουρνουά εκτός από τους τρεις συμμετείχαν και άλλες ελληνικές όπως ο Εθνικός, ο Απόλλων Σμύρνης, ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο Αθηναϊκός, η Μικτή Παγκρατίου.

Τα περισσότερα τρόπαια κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες σήκωσαν την κούπα για 11 χρονιές, για 4 ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Το 1937 το κέρδισε ο Εθνικός Πειραιά, το 1948 ο Άρης Θεσσαλονίκης, το 1956 η ΦΚ Κολωνίας (Γερμανία) και το 1957 Προγκρέσουλ Ρουμανίας.

Στο τουρνουά έπαιξαν μεγάλες μορφές της κάθε εποχής όπως οι αδελφοί Ανρδιανόπουλοι, ο Γραμματικόπουος και ο Βάζος (Ολυμπιακός), ο Μηγιάκης και ο Μεσσάρης (Παναθηναϊκός), ο Μαρόπουλος (ΑΕΚ), ο Βικελίδης και ο Κίτσος (Άρης).

Αργότερα ο κόσμος θαύμαζε τον Μουράτη, τον Μπέμπη, τον Δαρίβα, τον Ρωσίδη (Ολυμπιακός), τον Λινοξυλάκη, τον Πανάκη, τον Δομάζο, τον Παπαεμμανουήλ (Παναθηναϊκός), τον Σεραφείδη, τον Παπαϊωάννου, τον Νεστορίδη, τον Σταματιάδη (ΑΕΚ).

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Α' Εθνική, ο Γιώργος Σιδέρης, έπαιξε στο "Κύπελλο Πάσχα", ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου τίμησε με την παρουσία του το τουρνουά ενώ και ο Μίμης Δομάζος με τις 536 (ρεκόρ) στην Α' εθνική ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια του!