Το πάρτι στο ΟΑΚΑ πριν την κούπα στη Ρώμη

Στις 27 Μαρτίου του 1997 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και πέτυχε μία απ’ τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες του σε βάρος του τριφυλλιού και μάλιστα σε επίπεδο Ευρωλίγκας.

Το πάρτι στο ΟΑΚΑ πριν την κούπα στη Ρώμη

Τη σεζόν 1996-97 κι ενώ έχει προηγηθεί η κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι το 1996, οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού αθλητισμού συναντήθηκαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με τον Παναθηναϊκό να έχει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Η πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ρώμης θα κρινόταν στις δύο νίκες. Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς μετέτρεψαν το παιχνίδι σε πάρτι, καθώς συνέτριψαν τον αντίπαλό τους με το εντυπωσιακό 49-69!

Στη συνέχεια ο Θρύλος κέρδισε και στο ΣΕΦ (65-57), απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και πήγε στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τίτλου.

Ήταν ο πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ομάδας μπάσκετ των ερυθρόλευκων, το οποίο πανηγυρίστηκε έξαλλα τον Απρίλη του 1997. Μάλιστα, η αρμάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς κατέκτησε εκείνη τη χρονιά το "triple crown", αφού στέφθηκε πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ελλάδας.

Με τις δύο εκείνες νίκες σε βάρος του Παναθηναϊκού, οι ερυθρόλευκοι είχαν κάνει το... 4-0 στα παιχνίδια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη, αφού είχαν προηγηθεί οι θρίαμβοι στους ημιτελικούς σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί δεκαεπτά φορές στην διοργάνωση με τον Ολυμπιακό να έχει επικρατήσει έντεκα φορές και τον Παναθηναϊκό έξι.

Oι πόντοι του αγώνα στο ματς της 27ης Μαρτίου του 1997:

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 12, Κοχ 3, Κόρφας 3, Οικονόμου 1, Ντίνκινς 12, Νικόλα 7, Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ 9, Νουόσου 2.

Ολυμπιακός: Μπακατσιάς 4, Σιγάλας 2, Γκρέι 7, Παπανικολάου 8, Νάκιτς 2, Φασούλας 8, Τόμιτς 5, Τάρλατς 16, Ρίβερς 17.