2007: Ο μηδενισμός της McLaren

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 2007 όταν η McLaren τιμωρήθηκε με μηδενισμό στη Formula 1. 

2007: Ο μηδενισμός της McLaren

Σαν σήμερα το 2007 η McLaren τιμωρήθηκε από τη Formula 1 με μηδενισμό λόγω του σκανδάλου που βγήκε στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα ο μηχανικός της Ferrari Νάιτζελ Στέπνεϊ είχε δώσει στον Μάικ Κόκλαν της McLaren στοιχεία για το μονοθέσιο της Scuderia.

Ο υπάλληλος είδε ότι τα αρχεία ήταν εμπιστευτικά και κάλεσε στα κεντρικά της Ιταλίας. Η McLaren κατάφερε να αποδείξει στο δικαστήριο, ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της Ferrari και ότι κανένας άλλος υπάλληλος δεν ήξερε για αυτό. Έτσι δεν τιμωρήθηκε.

Λίγο μετά όμως, αποκαλύφθηκε πως ο Φερνάντο Αλόνσο είχε κρυφές συνομιλίες με τον δοκιμαστή Πέδρο Ντε Λα Ρόσα και τον Μάικ Κόκλαν ξανανοίγοντας έτσι την υπόθεση.

Το αποτέλεσμα ήταν $100.000.000 πρόστιμο και μηδενισμός των βαθμών της McLaren στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Συνολικά η McLaren, βγάζοντας κάποιες μειώσεις, πλήρωσε στην FIA $52.000.000, από τα οποία είχε και επιστροφή φόρου.

Αυτό που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι ότι όλα τα έσοδα που πήρε η Ferrari σαν αποζημίωση και σαν κάλυψη δικαστικών εξόδων, πήγαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.