Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ...

Ξημερώνει η 4η Ιουλίου του 1961 και η Λεωφόρος ντύνεται στα ερυθρόλευκα. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, θέλοντας να εκμεταλλευτούν οικονομικά και να μειώσουν τη χασούρα από τα χρήματα που ξόδεψαν για να φέρουν τη Σάντος στην Ελλάδα, όρισαν τιμή εισιτηρίου 35 δραχμές. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ...

Η Λεωφόρος κατακλύζεται από 25.000 ένθερμους υποστηρικτές του Ολυμπιακού, έτοιμοι να «λιώσουν» την υπερδύναμη του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Πελέ, Κουτίνιο, Πέπε, Ζίτο, Ζιλμάρ. Όλοι τους παγκόσμιοι πρωταθλητές με τη Βραζιλία το 1958 στη Σουηδία.

Στο 10' η Λεωφόρος παίρνει φωτιά. Ο Σιδέρης μεταβιβάζει την μπάλα στον Ποσειδώνα κι εκείνος με δυνατό σουτ κάνει το 1-0. Πανζουρλισμός στις εξέδρες και ναυτικό καπνογόνο (πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή) εντός του γηπέδου! Η Σάντος προσπαθεί να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά στην καλύτερή της ευκαιρία ο Σάββας Θεοδωρίδης κρατάει το μηδέν για την εστία του σε σουτ του Ζίτο.

Το ημίχρονο πλησιάζει προς το τέλος του και στο 43' γίνεται η φάση που «κούνησε» τη Λεωφόρο από τη θέση της. Σε σέντρα του Γκαβέτσου, ο Τζετούλιο απομάκρυνε με κεφαλιά και ο αντικαταστάτης του τραυματία Θανάση Μπέμπη, Τάσος Σουρούνης, με έναν ξερό κεραυνό από τα 20 μέτρα σκίζει τα δίχτυα του Λαέρτσιο, κάνοντας το 2-0 για τον Ολυμπιακό. Στην εξέδρα Ολυμπιακοί κλαίνε από χαρά, μην πιστεύοντας στα μάτια τους και έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι η λατρεμένη τους ομάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Οι Βραζιλιάνοι σκοράρουν από στημένη φάση στο 50'. Ο Ζίτο εκτελεί το φάουλ, η μπάλα βρίσκει στον Μίμη Στεφανάκο, αλλάζει πορεία και ξεγελώντας τον Θεοδωρίδη καταλήγει στα δίχτυα.

Το παιχνίδι τελειώνει και όλοι ζουν σε μια έκσταση. Κόσμος μπαίνει στο γήπεδο και σηκώνει στους ώμους τους θριαμβευτές. Ένας φίλος του Ολυμπιακού, ο Νικόλαος Καλούδης, δεν άντεξε τη συγκίνηση, καθώς η καρδιά του τον πρόδωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η Αθήνα και ο Πειραιάς πλημμυρίζουν από κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν έναν θρίαμβο που όμοιός του δεν υπάρχει και που αργότερα θα έκανε τον γύρο του κόσμου, κάνοντας γνωστά τα παιδιά του Τζίνα Σιμονόφσκι. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τη για χρόνια αήττητη Σάντος του Πελέ. Τέτοια διεθνή νίκη δεν είχε να παρουσιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που έσπασε το αήττητο των Βραζιλιάνων.

Μια νίκη-σταθμός για την Ιστορία του Ολυμπιακού, την Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΔΟΞΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΝΙΚΗΣΕ 2-1 ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΑΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΣΩΘΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ. Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΠΕΛΕ, ΕΝΩ Ο ΓΙΓΑΣ ΜΙΜΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ ΥΠΗΡΞΕΝ ΗΜΙΘΕΟΣ» έγραφε με τεράστια γράμματα στην πρώτη του σελίδα το «ΦΩΣ» την επομένη του θριάμβου για τη νίκη, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ρεμπέτες της εποχής Στράτο Παγιουμτζή και Μαρίνο Γαβριήλ. «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ, που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ» ακουγόταν για μέρες σε όλη την Ελλάδα μέχρι που η νίκη έγινε ύμνος (σ.σ. «Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ»).

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σε εκείνο το παιχνίδι με τους Θεοδωρίδη, Καμπόλη, Στεφανάκο, Πολυχρονίου, Σημαντήρη, Κοτρίδη (54' Σπετσέρης), Γκαβέτσο, Παπάδογλου, Μπέμπη (2' Σουρούνης), Σιδέρη και Ποσειδώνα.

Η Σάντος αγωνίστηκε με τους Λαέρτσιο, Τζετούλιο, Μάουρο, Ντάλμο, Λίμα, Ντορβάλ (13' Σορμάνι), Μαντζάλβιο, Ζίτο, Κουτίνιο, Πελέ, Πέπε.