H ιστορική δαγκωνιά του Τάισον στον Χόλιφιλντ (vid)

Λας Βέγκας, 28 Ιουνίου του 1997. Ο αγώνας για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας στα βαρέα βάρη εξελίχθηκε σε αγώνα επιβίωσης.

H ιστορική δαγκωνιά του Τάισον στον Χόλιφιλντ (vid)

Εκ των προτέρων η μάχη μεταξύ του Μάικ Τάισον και του Ιβάντερ Χόλιφιλντ είχε χαρακτηριστεί «ζωής ή θανάτου». Κανένας όμως δεν περίμενε ότι ο Τάισον θα έφτανε στο σημείο να κόψει κομμάτι από το αυτί του αντιπάλου του. Το θέαμα που αντίκρισαν εκατομμύρια θεατές θεωρήθηκε ως μία από τις σκληρότερες σκηνές στην Ιστορία του αθλήματος.

Οι δυο αθλητές μπήκαν στο ρινγκ. Ο Τάισον ήταν αποφασισμένος να παλέψει για να κατακτήσει ξανά τη χρυσή ζώνη. Εκατομμύρια θεατές παρακολουθούσαν τον αγώνα. Στους δυο πρώτους γύρους ο Χόλιφιλντ φαινόταν να επικρατεί έναντι του «Iron Mike». Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Χόλιφιλντ έριξε μια κεφαλιά στον Τάισον και τον τραυμάτισε στο δεξί μάτι.

Ο Τάισον άρχισε να διαμαρτύρεται. Ο διαιτητής Μιλς Λέιν αποφάσισε ότι το χτύπημα έγινε ακούσια και ο Χόλιφιλντ δεν τιμωρήθηκε. Ο Τάισον εξοργίστηκε. Στον τρίτο γύρο πήρε θέση μάχης χωρίς να βάλει την ειδική μασέλα που προστατεύει τα δόντια από τα χτυπήματα. Ο διαιτητής τού ζήτησε να τη βάλει για να μπορέσει να συνεχιστεί ο αγώνας. Σαράντα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει ο γύρος ο αγώνας διεκόπη για έναν πρωτοφανή λόγο. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Τάισον δάγκωσε το δεξί αυτί του αντιπάλου του, έκοψε κομμάτι και το έφτυσε μέσα στο ρινγκ. Ο Χόλιφιλντ φώναζε από τον πόνο και έσπρωξε τον αγριεμένο Τάισον μακριά του, μέχρι που επενέβη ο διαιτητής και τους έστειλε στις γωνίες τους.

Ο Χόλιφιλντ, παρά τον οξύ πόνο που ένιωθε, ήθελε να συνεχίσει. Ο διαιτητής ρώτησε τον γιατρό αν είναι σε θέση να αγωνιστεί. Αφού το επιβεβαίωσε, αφαίρεσε δύο βαθμούς από τον Τάισον και οι δύο πυγμάχοι μπήκαν μέσα στο ρινγκ. Ο Τάισον όμως του επιτέθηκε ξανά. Αυτήν τη φορά του έκοψε κομμάτι από το αριστερό αυτί. Ο διαιτητής δεν σταμάτησε τον αγώνα. Συνέχισαν να παλεύουν μέχρι που τελείωσε ο γύρος. Ο διαιτητής απέβαλε τον Τάισον για την άσεμνη συμπεριφορά του. Νικητής αναδείχθηκε ο Χόλιφιλντ.

Ο Τάισον έχασε την επαγγελματική άδεια και αποκλείστηκε από τους αγώνες. Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου έναν χρόνο αργότερα του επιτράπηκε να αγωνιστεί ξανά.