Θρυλική πρόκριση στο χιονισμένο Ζάγκρεμπ (vid)

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια ο Ολυμπιακός σφράγιζε την παρθενική και μοναδική ως σήμερα πρόκριση της Ιστορίας του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Θρυλική πρόκριση στο χιονισμένο Ζάγκρεμπ (vid)

Οι «ερυθρόλευκοι», υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο χιονισμένο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ κόντρα στην τοπική Κροάσια (πρώην και... νυν Ντιναμό). Σκόρερ του τέρματος των πρωταθλητών Ελλάδας ο Στέλιος Γιαννακόπουλος (64’) με κεφαλιά-ψαράκι, αφού οριζοντιώθηκε μετά από σέντρα-σουτ του Ανδρέα Νινιάδη. Είχε προηγηθεί (35’) το 1-0 των Κροατών από τον Γέλιτσιτς στο γήπεδο... παγοδρόμιο. Παρότι άμαθοι στο να αγωνίζονται σε τέτοιες συνθήκες, οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι και θα μπορούσαν να φτάσουν και στη νίκη.

Ακόμη κι έτσι προκρίθηκαν πρώτοι από τον 1ο όμιλο της διοργάνωσης. Ουδείς άλλος από το γκρουπ προκρίθηκε στα νοκ άουτ, αφού το φορμάτ της σεζόν 1998-99 προέβλεπε ότι από τα έξι γκρουπ της φάσης των ομίλων προκρίνονταν οι ισάριθμοι πρώτοι και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι. Λίγες μέρες μετά την πρόκριση οι «ερυθρόλευκοι» πληροφορήθηκαν την αντίπαλό τους στην οκτάδα, που δεν ήταν άλλη από τη Γιουβέντους.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Νινιάδης, Γιαννακόπουλος (80’ Αλεξανδρής), Τζόρτζεβιτς (61’ Λουτσιάνο), Γεωργάτος, Γκόγκιτς.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1842: Γεννήθηκε ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος.

1859: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Δροσίνης, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος.

1867: Γεννήθηκε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος.

1895: Γεννήθηκε η Ντολόρες Ιμπαρούρι, θρυλική μορφή του ισπανικού εμφυλίου και του κομμουνιστικού κινήματος, γνωστότερη ως «Πασιονάρια».

1916: Γεννήθηκε ο Κερκ Ντάγκλας, Αμερικανός ηθοποιός.

1921: Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα από πυροβολισμό.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ, αναχωρώντας για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αμαλία.

1968: Παρουσιάζεται το πρώτο «ποντίκι» ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

1971: Πέθανε ο Άλκης Θρύλος, φιλολογικό ψευδώνυμο της Ελένης Ουράνη, Ελληνίδας δοκιμιογράφου και κριτικού. Πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός στην Ελλάδα.

1983: Μόλις ο Βασίλης Γκούμας σημείωσε τον 10.000ό πόντο καριέρας, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ - ΒΑΟ στο γήπεδο του Ιωνικού ΝΦ, ο αγώνας σταμάτησε και ο αρχηγός του ΒΑΟ, Αλέκος Παρασκευάς, του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα, ενώ συμπαίκτες και αντίπαλοι τον αγκάλιαζαν και τον συνέχαιραν. Ο Γκούμας είναι ο δεύτερος σκόρερ στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ (πίσω μόνο από τον Νίκο Γκάλη) με 11.030 πόντους.

1987: Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, γνωστή και ως «πρώτη Ιντιφάντα».

1990: Ο Λεχ Βαλέσα, πρώην ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία με το 77% των ψήφων.

1990: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας στις πρώτες ελεύθερες εκλογές έπειτα από 50 χρόνια.

2002: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρέδωσε στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού («Σχέδιο Ανάν»).

2012: Η εθνική ομάδα νεανίδων του Γιώργου Μορφέση, 16 μήνες μετά τον ευρωπαϊκό της θρίαμβο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης στο Περθ της Αυστραλίας. Επιβλήθηκε 9-5 στον τελικό της Ουγγαρίας, ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση αήττητη!