H βραδιά που ο Σαργκάνης βαφτίστηκε «Φάντομ»

Σαν σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου του 1980, η Ελλάδα νικά 1-0 τη Δανία στην Κοπεγχάγη με γκολ του Ντίνου Κούη και γράφει ιστορία. Παρόλο που δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, κατάφερε να κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά για τον τερματοφύλακά της. Ο Νίκος Σαργκάνης έκανε το παιχνίδι της ζωής του και απέκτησε το παρατσούκλι «Φάντομ».

H βραδιά που ο Σαργκάνης βαφτίστηκε «Φάντομ»

Η Ελλάδα συμμετείχε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982. Στην κλήρωση στάθηκε άτυχη, καθώς έτυχε να αντιμετωπίσει την ομάδα της Δανίας, του μεγάλου προπονητή Σεπ Πιόντεκ.

Η λήξη του αγώνα βρίσκει την Ελλάδα νικήτρια 1-0 επί της Δανίας. Σκόρερ του εθνικού συγκροτήματος ο Ντίνος Κούης στο 50ό λεπτό της αναμέτρησης. Πρόσωπο της βραδιάς όμως αναδείχθηκε ο Νίκος Σαργκάνης. Με τις εξαιρετικές αποκρούσεις και την απίθανη απόδοσή του κράτησε ανέπαφη την εστία της ομάδας του. Καλύτερη στιγμή του αγώνα η απόκρουση του Σαργκάνη στο σουτ του τρομερού επιθετικού Άλαν Σίμονσεν. Ο Σίμονσεν σούταρε εξ επαφής και ο Σαργκάνης απέκρουσε τη βολίδα του. Για τα επόμενα δέκα λεπτά ο Άλαν Σίμονσεν παραμιλά για τη χαμένη ευκαιρία και την απόκρουση του Σαργκάνη.

Η Ελλάδα δεν πέρασε στην επόμενη φάση, αλλά ο Σαργκάνης και οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής καθήλωσαν πέντε εκατομμύρια Έλληνες τηλεθεατές εκείνο το βράδυ της Τετάρτης. Την επομένη, Δανοί δημοσιογράφοι εκθείασαν το ταλέντο και την απόδοση του Έλληνα τερματοφύλακα. «Το ελληνικό Φάντομ απογειώθηκε», «Ο άνθρωπος με πέντε χέρια», «Ο τερματοφύλακας σαρανταποδαρούσα» ήταν, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι των δανέζικων εφημερίδων. Ο Νίκος Σαργκάνης από εκείνο το παιχνίδι κι έπειτα έμεινε στην Ιστορία του ποδοσφαίρου ως ο τερματοφύλακας «Φάντομ».

Οι Δανοί τον παρομοίασαν με τα Φάντομ, τα γνωστά μαχητικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας, εξαιτίας της απίστευτης εμφάνισής του στον αγώνα μεταξύ της Ελλάδας και της Δανίας. Για την ιστορία, κανονικά στο παιχνίδι με τη Δανία θα αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα ο Λευτέρης Πουπάκης. Ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ όμως τραυματίστηκε κατά την προετοιμασία της Εθνικής στη Δανία κι έτσι ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Αλκέτας Παναγούλιας, πρότεινε στον Νίκο Σαργκάνη να αγωνιστεί. Ο Σαργκάνης, στο παρθενικό του παιχνίδι με το εθνικό συγκρότημα, έκανε την εμφάνιση της ζωής του κι έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες.

Δανία (Σεπ Πιόντεκ): Κβιστ, Ράσμουσεν, Μ. Όλσεν, Ζίγκλερ, Γέργκεν, Πέτερσεν (59’ Νίλσεν), Άρνεσεν, Λέρμπι, Σίμονσεν, Γένσεν (74’ Μπάστρουπ), Έλκιερ.

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Σαργκάνης, Κυράστας, Ιωσηφίδης, Καψής, Φοιρός, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου, Κούης, Κωστίκος (87’ Μητρόπουλος), Δεληκάρης (72’ Παράσχος), Μαύρος.