Θύρα 7: Η μεγάλη στιγμή - Η ταινία που αποσύρθηκε από τις κινηματογραφικές αίθουσες

ταινία που δικαιολογημένα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων της 8ης Φεβρουαρίου του 1981.

Θύρα 7: Η μεγάλη στιγμή - Η ταινία που αποσύρθηκε από τις κινηματογραφικές αίθουσες

Την 8η Φεβρουαρίου του 1981 σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία στα ελληνικά γήπεδα και συγκεκριμένα στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου 20 φίλαθλοι του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ έχασαν τη ζωή τους.

Κι ενώ οι έρευνες των αρχών για τα αίτια και τους υπεύθυνους της ανείπωτης τραγωδίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, ένα γεγονός ήρθε να εξοργίσει τις ραγισμένες ψυχές των ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τα 21 παιδιά.

Συγκεκριμένα, το 1983 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου η τραγωδία της 8ης Φεβρουαρίου έρχεται στις οθόνες μας με τίτλο: «Θύρα 7, η μεγάλη στιγμή». Πρωταγωνιστές ήταν οι Γιώργος Πετρόχειλος, Τόνια Βυθούλκα, Χρίστος Κάλοου, με γκεστ εμφάνιση των παλαιών άσων Ανδρέα Μουράτη, Αντώνη Αντωνιάδη και Κώστα Νεστορίδη.

Μια χαρούμενη και αγαπημένη παρέα παιδιών, όλοι φανατικοί οπαδοί του ποδοσφαίρου, βρίσκονται στο Στάδιο Καραϊσκάκη για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ολυμπιακός - ΑΕΚ. Όταν μια στιγμή σφραγίζει για πάντα την ψυχή αλλά και τη μοίρα τους...

Ο Μάκης έχει πάθος με το ποδόσφαιρο και παρακούει διαρκώς τον πατέρα του που του ζητάει να κάνει μια δουλειά της προκοπής. Η αδελφή του, η Νάσια, συνδέεται με τον Νικήτα, γιο του εφοπλιστή Αριστοτέλη Άρχου, που ασχολείται με αγώνες ταχύτητας. Ο Άρχος καλεί κάποια μέρα τη Νάσια στο γραφείο και της φέρεται με σκαιότητα, γιατί δεν θέλει να έχει η κοπέλα καμιά σχέση μαζί του. Το κορίτσι αποπειράται να αυτοκτονήσει, αλλά σώζεται, και ο Νικήτας φεύγει από το σπίτι του και της ζητάει να παντρευτούν. Ωστόσο, το συγκλονιστικό γεγονός επισκιάζει τα πάντα, καθώς στη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός - ΑΕΚ δημιουργείται πανικός και ασφυξία και βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1983-84, έκοψε 23.804 εισιτήρια και ήταν 24η σε 33 ταινίες. Η προβολή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις οικογένειες των θυμάτων.

«Δεν μπορεί ο καθένας να παρομοιάζει τα παιδιά μας με χούλιγκανς και αλήτες. Η ταινία δεν αντιπροσωπεύει τη Θύρα 7» ήταν τα οργισμένα λόγια της μητέρας του Γιάννη Κανελλόπουλου, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 17 ετών.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1983 η Επιτροπή Συγγενών των θυμάτων της Θύρας 7 προσέφυγε στη δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας τούς Νίκο Φώσκολο και Νίκο Παπαδόπουλο (παραγωγός) ως αδίστακτους εμπόρους που δεν αποσκοπούσαν στην αφηγηματική παράθεση των γεγονότων που έγιναν την ημέρα εκείνη και ότι αποσκοπούσαν στην κερδοσκοπία. Να προσελκύσουν δηλαδή θεατές μόνο και μόνο για εισπρακτικούς λόγους. Τελικά οι οικογένειες των θυμάτων δικαιώθηκαν και η ταινία αποσύρθηκε από τις κινηματογραφικές αίθουσες.