1960: Ξυπόλητος στο Κολοσσαίο! (vid)

Ο Αμπέμπε Μπικίλα σόκαρε τον κόσμο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης τρέχοντας χωρίς παπούτσια.

1960: Ξυπόλητος στο Κολοσσαίο! (vid)

Πολλές είναι οι ιδιαίτερες στιγμές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αθλητές που για διάφορους λόγους έχουν αφήσει το στίγμα τους, κερδίζοντας κόντρα στα προγνωστικά και στη λογική.

Όπως κόντρα στη λογική ήταν να κερδίσει στους Ολυμπιακούς Aγώνες της Ρώμης ένας αθλητής που άρχισε να τρέχει μαραθώνιο μόλις στις αρχές της ίδιας χρονιάς, το 1960, ανεβαίνοντας απόσταση από τα δέκα χιλιόμετρα. Το όνομά του Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος κέρδισε τρεις μαραθώνιους στη χώρα του, βελτιώνοντας διαρκώς τους χρόνους του πριν από τον αγώνα της 10ης Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. Εκεί όπου πήγε με ένα ζευγάρι παπούτσια, τα οποία τον «χτύπησαν» παραμονές της κούρσας, την οποία αποφάσισε να τρέξει… ξυπόλητος. Όταν στο τέλος της νυχτερινής διαδρομής, υπό το φως των προβολέων, έκοψε πρώτος το νήμα ακριβώς έξω από το Κολοσσαίο, ο κόσμος τον αποθέωσε και τον περιέφερε επί ώρα στους ώμους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε και στο Τόκιο, αυτήν τη φορά… φορώντας παπούτσια και έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που νίκησε σε διαδοχικούς μαραθώνιους Ολυμπιακών Αγώνων.