2000: Ο «Όλυμπος»… έπεσε (vid)

Η μοναδική ήττα του «ημίθεου» παλαιστή Αλεξάντερ Καρέλιν σε διεθνή διοργάνωση καταγράφηκε στον τελευταίο μεγάλο αγώνα της καριέρας του.

2000: Ο «Όλυμπος»… έπεσε (vid)

Αν η καριέρα του Αλεξάντερ Καρέλιν γυριζόταν σε χολιγουντιανή ταινία, ο τελευταίος αγώνας του, ο τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, θα κατέληγε σε νίκη του Ρώσου γίγαντα. Εκεί όπου θα κατακτούσε το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη και θα κρεμούσε στα 33 του χρόνια το… μαγιό του αήττητος σε διεθνή διοργάνωση.

Αυτή ήταν άλλωστε και η πιθανότερη έκβαση της αναμέτρησης με τον Αμερικανό Ρουλόν Γκάρντνερ, έναν γίγαντα σωματικά και κατά επτά χρόνια νεότερο από τον μεγαλύτερο παλαιστή, αν όχι και αθλητή, όλων των εποχών. Τον έπαιξε εξαιρετικά τον αγώνα ο παλαιστής από το Γουαϊόμινγκ. Φουλ άμυνα, «κατενάτσιο», κλειδώματα και λαβές με στόχο να κρατήσει το μηδέν στα σημεία και να κουράσει τον μεγάλο αντίπαλό του. Και τα κατάφερε. Σε έναν από τους χειρότερους ποιοτικά τελικούς στην ιστορία πήρε αυτός το μοναδικό σημείο στην παράταση, σόκαρε τον κόσμο του αθλητισμού, υποκλίθηκε με σέβας στον τεράστιο Ρώσο και πήρε το χρυσό μετάλλιο σπίτι του.

Όσο για τον Καρέλιν; Ειδική τροπαιοθήκη έχει σε ένα από τα δωμάτια της οικίας του για να χωρέσουν τα τρία χρυσά και ένα ασημένιο ολυμπιακά μετάλλια, τα εννιά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τα 12 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ο κορυφαίος στην ιστορία. Αλλά και η απόδειξη πως και οι «ημίθεοι» μπορεί να ηττηθούν.